Умрла Савка Дабчевић Кучар

Савка Дабчевић Кучар, почасна председница Хрватске народне странке и један од челника Хрватског МАСПОК-а, преминула је у осамдесетшестој години живота. Већина Хрвата сматра је родоначелницом независности њихове државе.

Почасна председница Хрватске народне странке Савка Дабчевић Кучар, преминула је у осамдесетшестој години живота, у свом породичном дому, јавила је Хрватска радио-телевизија.

Била је једна од првих жена доктора економских наука у Хрватској. Као председница ЦК СКХ, од 1969. године водила је политички покрет познат као Хрватско пролеће, који већина Хрвата доживљава као увод у независност, остварену 20 година касније.

МАСПОК или Хрватско пролеће је имао за циљ већу аутономију Социјалистичке Републике Хрватске у тадашњој СФРЈ.

Покрет је угушен крајем 1971. године, након 21. седнице Председништва Савеза комуниста Југославије у Карађорђеву.

На седници у Карађореву прекинута је политичка каријера Савке Дабчевић Кучар, када је избачена из Савеза комуниста и са свих јавних функција.

До 1990. године, када је основала ХНС, била је изван политике. Од 1992. до 1995. године била је посланик у Сабору, а потом се повукла из активног политичког живота.

Савка Дабчевић Кучар била је један од кандидата на првим изборима за председника Хрватске, када је освојила 6% гласова.

Године 1997. написала је књигу "71. Хрватски снови и стварност" у којој је дала своје виђење политичких прилика у Хрватској.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво