Умрла Савка Дабчевић Кучар

Савка Дабчевић Кучар, почасна председница Хрватске народне странке и један од челника Хрватског МАСПОК-а, преминула је у осамдесетшестој години живота. Већина Хрвата сматра је родоначелницом независности њихове државе.

Почасна председница Хрватске народне странке Савка Дабчевић Кучар, преминула је у осамдесетшестој години живота, у свом породичном дому, јавила је Хрватска радио-телевизија.

Била је једна од првих жена доктора економских наука у Хрватској. Као председница ЦК СКХ, од 1969. године водила је политички покрет познат као Хрватско пролеће, који већина Хрвата доживљава као увод у независност, остварену 20 година касније.

МАСПОК или Хрватско пролеће је имао за циљ већу аутономију Социјалистичке Републике Хрватске у тадашњој СФРЈ.

Покрет је угушен крајем 1971. године, након 21. седнице Председништва Савеза комуниста Југославије у Карађорђеву.

На седници у Карађореву прекинута је политичка каријера Савке Дабчевић Кучар, када је избачена из Савеза комуниста и са свих јавних функција.

До 1990. године, када је основала ХНС, била је изван политике. Од 1992. до 1995. године била је посланик у Сабору, а потом се повукла из активног политичког живота.

Савка Дабчевић Кучар била је један од кандидата на првим изборима за председника Хрватске, када је освојила 6% гласова.

Године 1997. написала је књигу "71. Хрватски снови и стварност" у којој је дала своје виђење политичких прилика у Хрватској.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(субота, 08. авг 2009, 13:58) - BL [нерегистровани]

Budućnost

Tačno, komunizam, bratstvo i jedinstvo su zaveli samo Srbe. Drugima je Juga bila usputna stanica, kao što su i sami priznali bezbroj puta. Što se tiče hrvatskog proljeća i Titovih sankcija, još jednom se dokazuje koliko je on "volio" Srbe. Ova žena je izbačena iz politike i...ništa više. Srbi su za mnogo manje, pa čak i za najmanju sumnju dobijali Goli otok ili metak u čelo! Hvala Bogu, opametili smo se i mi, mada to još nije dovoljno!

(субота, 08. авг 2009, 13:47) - anonymous [нерегистровани]

Slava joj i hvala

Komunizam je zaveo srbe.A ima ih i dan danas koji maštaju o tome,i neznaju kud se kreću, u kom pravcu. Hrvatski komunisti a i slovenski, su isto bili,ali su imali svoj nacionalni pravac,kao pokojna Savka.A srbi su slepi komunisti bili a danas bi bili još sleplji.

(петак, 07. авг 2009, 18:13) - anonymous [нерегистровани]

Slava joj i hvala

Srbima je pokazala sta ih ceka i u SFRJ, ali na zalost kod nas nije bilo pametnih ljudi da to shvate jer su srpski komunisti po prirodi izdajnici sopstvenog naroda!

(петак, 07. авг 2009, 10:07) - anonymous [нерегистровани]

Titova greška

Tito nije shvatio šta se događa i kakva je budućnost Juge. Nacionaliste je i trebao da makne. Veću samostalnost su tražili i Srbi, a ne samo Hrvati. Tada su neki drugi mudrovali i čekali 1989. godinu. Tito je mogao da uvede višepartijski sistem (socijalistička, radnička itd. -sve leve), a onda i Jugu u Evropsku uniju.
Ustav od 1974. je samo dodatno zakomplicirao Jugu.

(петак, 07. авг 2009, 09:24) - anonymous [нерегистровани]

Nesreca i za jedne i za druge

Ali je tada, 1974, Broz kaznio jedino Srbiju i samo nju podelio uvodjenjem dve komunisticke sap.

(четвртак, 06. авг 2009, 22:01) - anonymous [нерегистровани]

nasreca i za jedne i za druge

Tako je kako je, drugacije nije moglo biti niti se moze popraviti, s tom razlikom sto nesreca je manja nego 41-45

(четвртак, 06. авг 2009, 21:58) - Spectator [нерегистровани]

nasreca i za jedne i za druge

Kčerka Antuna Dabčevića, sreskog načelnika na Korčuli, čestitog Srbina katolika, poznanika kralja Aleksandra i žestokog antikomuniste. Starinom iz visoke Crne Gore, preci joj se spustiše u Boku Kotorsku, gdje je jedan dio prešao na katoličanstvo i zatim se njihov odgranak odselio na Korčulu. U jednom intervjuu ju je Peko Dapčević 1971 nazvao "rodicom", znajuči joj porijeklo.
Bila le članica Ravnogorske omladine (Draže Mihajlovića) u Splitu 1941 - 1943 što je dobro znao njen rođak po tazbinskoj liniji, general i funkcioner UDBE Mato Kapović, koji je o tome javno pričao.
1944 otac ju je kao iskusniju i stariju uputio na Vis u partizane, da čuva sestru SKOJ-evku ("pazi na nju, ona je zaletava!"). Tako se našla među komunistima a iza rata prihvatila i hrvatstvo, kao konjukturnije.
Kreajem 40-ih denuncirala mnoge kolege na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu kao Informbiroovce i tako pravila karijeru. Na kraju vodeći MASPOK, pripremalai otcepljenje Hrvatske (spriječio ga Brežnjev) i genocid nad Srbima u Hrvatskoj, planiran za početak 1972.
Mnogo obrata u jednom životu.

(четвртак, 06. авг 2009, 20:56) - mirjana [нерегистровани]

nasreca i za jedne i za druge

pa da smo se onda podelili na regione , ili na kantone ili pokrajine , nabi bilo ovog prokletog rata , gde se i sad osecaju posledice i nepoverenje i strah i kod jednih i kod drugih naroda , a i ozlojedjenost . izgubljeni mnogi zivoti . za cije babe zdravlje. sve je to moglo u miru da se uradi , ali ko pita narod, propaganda je uradila svoje i interesi . i tu smo gde smo , bedni i jedni i drugi .