Јосиповић осудио злочин над Србима

Освета, пљачка и злочин су недопустиви и не може се обрисати крв, ни опрати срамота која је почињена, рекао хрватски председник Иво Јосиповић на откривању спомен-плоче убијеним српским цивилима у Вариводама код Книна, истакавши да више не би смело доћи до проливања крви.

Ново спомен-обележје српским цивилима убијеним крајем септембра 1995. године, два месеца након хрватске војне акције "Олује", откривено је у селу Вариводе код Книна. Откривању је присуствовао председник Хрватске Иво Јосиповић.

"Освета, пљачка и злочин су недопустиви и не може се обрисати крв, ни опрати срамота која је почињена", рекао је хрватски председник у обраћању присутнима, којих је било неколико стотина, након што је положио венац на камено спомен-обележје.

Прочитавши имена девет жртава, Јосиповић је рекао да су ти људи убијени у време када није било рата и да су они невине жртве освете. Хрватски председник је поновио да свака невина жртва, без обзира на околности у којима је погинула, има право на споменик.

"Хрватска је била жртва агресије и имала је право да се брани и управо зато што је имала то право, није требало да се догоди такав злочин", истакао је Јосиповић.

Кривица не сме бити упитна и кривци морају бити кажњени, рекао је Јосиповић, додавши да никада више не би смело доћи до проливања крви и да никада више слобода не би смела бити угрожена.

Поред председника Хрватске, венце на споменик су положили, у име хрватске Владе, министар просвете Радован Фукс, делегације Српског народног вијећа, Савеза антифашистичких бораца Хрватске, амбасаде Србије у Хрватској и родбина убијених. За откривање спомен-обележја у Вариводама била је постројена почасна јединица Хрватске војске.

Пуповац: Кривци нису кажњени

Председник Српског народног вијећа Милорад Пуповац захвалио је у свом говору невладиним организацијама што отимају од заборава злочине који су се догодили.

"У рату се злочини не могу избећи, и кад се они десе, то је трагедија. Али, кад се из одбране људских права пређе у злочин, то је срамота", рекао је Пуповац.

Вариводе, Гошћи, Зечево и друга места на подручју Ђеврсака, места у којима су убијени људи који су веровали да могу живети у својим кућама и који су веровали у позиве да остану у својим кућама након "Олује", нагласио је Пуповац.

Убиствима се, као и уништавањима кућа, послата је порука да ти људи нису добродошли, рекао је он и нагласио да кривци до сада нису кажњени, да истраге нису вршиле свој посао, да судови нису судили и да је јавност сензибилисана за судбине и страдање људи.

"Подизањем споменика, ми то морамо променити", рекао је Пуповац и изразио наду да ће кривци бити кажњени, а они који су "злочин толерисали, бар на тај дан погнути главу".

Нови споменик

Претходни, дрвени, споменик убијеним Србима у Вариводама био је постављен пре неколико година, такође на иницијативу СНВ-а, али га је крајем априла ове године уништио је један хрватски ветеран.

Нови споменик изграђен је од камена и висок је 2,5 метра са крстом на врху. На њему пише: "Недужним и мучки убијеним мештанима Варивода 28. 9. 1995.", уз имена убијених, исписана ћирилицом и латиницом.

За злочин у Вариводама било је осумњичено шест припадника хрватске полиције. Они су, након поступка пред Судом у Задру и поновљеног суђења на суду у Шбенику, ослобођени кривице, односно тужилаштво је одустало од кривичног прогона.

Више невладиних организација из Хрватске данас је поново позвало надлежне да пронађу и казне одговорне за тај злочин, као и да обештете породице жртава.

Према подацима невладиних удружења, у Вариводама је пре рата живело око 500 становника претежно српске националности, док данас има око 150 Срба повратника.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара