Хрватског терористу дочекао и Томпсон

Хрватски емигрант, Звонко Бушић, који је 32 године провео у америчким затворима због отмице авиона и убиства полицајца у Њујорку, стигао је у Загреб. На дочеку међу стотинама људи био је и контроверзни хрватски певач , Марко Перковић Томпсон.

Бушића је дочекало неколико стотина људи са националним заставама и неколицина некадашњих хрватских политичара.

Певач Марко Перковић Томпсон  је окупљене  предводио у молитви за свим хрватским ветеранима "који су своје животе дали за домовину".

Звонко Бушић је 1976. године, као про-усташки емигрант у Сједињеним Америчким Државама, отео путнички авион из кога је намеравао да над Паризом и Лондоном баца летке и тако међународну јавност упозори на положај Хрватске у социјалистичкој Југославији.

Претходно је Бушићева група у ормарићу за пртљаг на њујоршкој железничкој станици оставила бомбу, приликом чијег демонтирања је погинуо амерички полицајац.

Бушић је због тог дела осуђен на доживотни затвор, али је помилован почетком ове године, док су остали из његове групе, тројица мушкараца и једна жена, његова супруга Џулијен, пуштени раније.

Дражен Будиша, својевремени челник Хрватског социјално-либералног савеза (ХСЛС), који је због учешћа у тзв. Хрватском пролећу 1971. био осуђен на затворску казну, упитао је на дочеку Бушићу како то да ни "дан-данас немамо ниједну пресуду за терор бивше државе, за прогоне и страдања од Другога свјетског рата до бројних убојстава емиграната и других противника те државе", пренела је Хина.

 повезане вести:

Усташки терориста враће се кући 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво