"Наша Југославија" основана у Пули

Оснивачка скупштина Удружења "Наша Југославија" одржана синоћ у Пули. Циљеви организације превладавање узрока међунационалних мржњи и нетолеранције међу народима бивше Југославије и признавање Југословена као нације.

Удружење "Наша Југославија", чији је циљ нормализовање међуљудских односа на подручју бивше Југославије, основано је синоћ у Пули.

Оснивачи су Златко Стојковић и Матија Ројнић из Пуле и Крешо Себ из Загреба. Удружење већ броји око 200 чланова.

Удружење ће се борити за признавање југословенске нације, образлажући то бројем од око милион мешовитих бракова, колико их је у бившој Југославији склопљено.

Поред Пуле, у којој је синоћ одржана оснивачка скупштина, удружење своје чланове и огранке има у Смедереву и у Босни и Херцеговини, па је скупштини присуствовао и председник удружења "Наша Југославија" из БиХ Далибор Томић.

Истичући да је Истра, позната по толеранцији међу народима који њој живе, право место за оснивање прве организација "Наше Југославије" у Хрватској, Стојковић је позвао све заинтересоване да се учлане у удружење и преко веб странице www.nasa-jugoslavija.org.

Основа деловања удружења је превладавање свих узрока међунационалних мржњи и нетолеранције.

Удружење "Наша Југославија", у свом програму, тражи укидање граница између држава насталих распадом Југославије и стварање царинске и монетарне уније, засноване на Уставу СФРЈ из 1974. године.

Иницијативу за признавање југословенске нације, Удружење је упутило хрватском Сабору и Државном заводу за статистику Хрватске.

Хрватски устав, донесен почетком 90-их година, на иницијативу Фрање Туђмана и ХДЗ-а, изричито забрањује било какав улазак Хрватске у асоцијације које би водиле оживљавању бивше Социјалистичке Фрдеративне Републике Југославије.

Скупштина у Пули присуствовали су и поједини левичарски активисти. Међу њима и Штефица Жиц, која већ годинама из Умага на дан Титове смрти одлази у Београд, у посету кући цвећа.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи