Неопходне уставне промене у БиХ

Шеф немачке дипломатије Гвидо Вестервеле поручио у Сарајеву, да Босна и Херцеговина има будућност у ЕУ само као јединствена држава. У БиХ нужне уставне промене, истакао Вестервеле.

Босна и Херцеговина има будућност у Европској унији само као јединствена држава, поручио је у Сарајеву, министар спољних послова Немачке Гвидо Вестервеле након радног доручка са босанским колегом Свеном Алкалајем.

"БиХ има само једну европску перспективу, а не више њих", изјавио је Вестервеле и додао да суверенитет и територијални интегритет БиХ ни у ком случају не смеју бити доведени у питање.

Вестервеле је истакао да влада у Берлину у потпуности подржава приближавање БиХ ЕУ, али је нагласио да су за остварење тог циља нужне уставне промене.

"Рад на тим променама мора да почне одмах после општих избора 3. октобра", рекао је Вестервеле, и додао да је пре свега реч о успостављању ефикасније државе и ограничавању блокада које спречавају њено функционисање.

"Федерализам мора бити функционалан и то је пример какав имамо у Немачкој. Питање је како ограничити покушаје етничких група да блокирају доношење одлука на државном нивоу", рекао је шеф немачке дипломатије.

Неопходна јача економска сарадња

Међу темама разговора Вестервелеа и Алкалаја била је и либерализација визног режима за грађане БиХ.

Немачки министар је рекао да је задовољан због тога што је БиХ испунила услове као што је увођења биометријских докумената и прилагођавање безбедносних структура европским стандардима и подсетио да ће коначну оцену дати Европска комисија када почетком септембра буде објавила извештај о напретку.

Двојица министара указала су на потребу за јачом економском сарадњом, посебно у енергетском сектору и инфраструктурним пројектима, као и о сарадњи у оквиру међународних организација, при чему је Алкалај најавио подршку БиХ кандидатури Немачке за чланство у Савету безбедности УН.

Вестервеле је у Сарајеву разговарао са члановима Председништва БиХ, високим представником Валентином Инцком и лидерима важнијих политичких странака.

Премијер РС Милорад Додик у Сарајеву се није састао са шефом немачке дипломатије.

Вестервеле, који је пре БиХ посетио Хрватску и Србију, из Сарајева је отпутовао на Косово, последњу етапу његове регионалне мини-турнеје.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво