Корупција у време Санадера

У 11 корупционих афера, откривених у неколико последњих година, Хрватска оштећена за 192,5 милиона евра, пише "Јутарњи лист". Загребачки дневник наводи да се вероватно никада неће сазнати колико је опљачкано под патронатом ХДЗ-ове власти.

Док је главну реч у власти имао бивши премијер Иво Санадер, Хрватска је у 11 досад откривених корупционих афера оштећена за 192,5 милиона евра, пише Јутарњи лист.

Лист наводи да се вероватно никада неће сазнати колико је опљачкано под патронатом ХДЗ-ове власти, али истиче да би се, према грубим проценама, да судски органи разоткрију тек десетак одсто укупног криминала, дошло до суме од чак 14 милијарди куна (1,94 милијарде евра).

Према наводима листа, реч је о близу десет одсто државног буџета.

Последња откривена афера прања новца у "Фими-медију", фирми којој су државна предузећа плаћала неостварене услуге или су им оне биле вишеструко наплаћиване, тешка је 16,5 милиона куна (2,285 милиона евра).

Од откривених и процесуираних афера, највећа је она с Хрватском електропривредом, која је куповала струју по високим ценама, па би је, по неколико пута нижим, продавала компанији ТЛМ у Шибенику, која је даље струју препродавала Алуминијумском комбинату у Мостару.

Штета се процењује на 600 милиона куна (83,1 милиона евра), а за аферу су осумњичени шеф ХЕП-а Иван Мравак и бивши вицепремијер Дамир Поланчец, који је умешан и у аферу копривничке компаније "Подравка", чији шефови су куповали деонице средствима компаније и где је нанета штета од 320 милиона куна (44,32 милиона евра).

Мравак је, како пише Јутарњи лист, умешан и у аферу намештања доделе послова у ХЕП-у, где је настала штета од 40 милиона куна (5,54 милиона евра).

Афера у Хрватској поштанској банци, јединој преосталој у државном власништву, тешка је 280 милиона куна (38,78 милиона евра), а настала је одобравањем кредита неким компанијама и појединцима, без јемства да ће бити враћени.

За малверзације су оптужена три шефа, укључујући и директора Јосипа Протегу, као и седам клијената банке, од којих се један терети да је средства Хрватске поштанске банке опрао у иностранству.

Бивши министар одбране Берислав Рончевић, један је од учесника афере "Камиони", а Хрватска војска је, набавком скупљих камиона, 2004. године, оштећена за 10,2 милиона куна (1,41 милиона евра), навео је лист.

Међу окривеним аферама су и оне повезане са Хрватским железницама и компанијом "Гредељ", предузећем "Бродосплит" у Сплиту и "Хрватским аутоцестама" које су, по вишеструко већој цени, плаћале фарбање тунела и радове на аутопутевима компанији "Складградња".

Окривена је и афера "Маестро", у којој је, за продају некретнина у Далмацији, страним инвеститорима тражено мито.

Санадер је био премијер од јесени 2003. до краја јуна 2009. године, када је дао оставку, након чега су почеле истраге скоро свих афера из тог периода.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво