Додик критикује извештај Стејт департмента

Премијер РС Милорад Додик оценио да су тврдње у извештају Стејт департмента о борби против тероризма у БиХ, којима се Република Српска оптужује да има терористичке елементе "апсурдне" и да су смишљене да оправдају најављене уставне реформе.

"Извештај Стејт департмента о борби против тероризма у Босни и Херцеговини садржи апсурдне тврдње и представља смишљен покушај стварања претпоставки за најављивани процес уставних реформи, после општих избора у БиХ, у чему САД желе да имају кључну улогу", оценио је премијер Републике Српске Милорад Додик.

"С обзиром на то да је основна сврха извештаја фабриковање разлога због којих су, наводно, потребне уставне промене, искористићу прилику да јасно поручим да Република Српска није заинтересована за такав процес уставних промена, нити за изградњу и јачање централизоване и унитарне БиХ", истакао је Додик у писаној изјави.

Додик је рекао да извештај "представља наставак добро познате политике - шта год да не ваља на Балкану окриви Србе, за све што не ваља у БиХ окриви Републику Српску".

"Једино такав, некритичан и стереотипан приступ проблемима у БиХ, може довести једну озбиљну институцију, каква је Стејт департмент, да за чињеницу да у БиХ има опасних терористичких елемената, окриви Републику Српску", рекао је Додик.

Према његовим речима, апсурдност ове тврдње је свима јасна, јер у Републици Српској нема терориста, а сви радикални покрети у БиХ - вехабијски, селефијски, "бијела Алкаида" "и остали који представљају базу за потенцијалне терористе имају изразити антисрпски предзнак".

"Каже се да је Република Српска поткопавала државне институције, те да је БиХ као слаба и децентрализована држава подложна да се искористи као база за терористичке операције у Европи. Република Српска нити је БиХ поткопавала нити је јачала, већ се искључиво бавила очувањем својих уставних и дејтонских надлежности", нагласио је Додик.

Према речима Додика, крајње је лицемерно Републику Српску оптуживати као кривца због потенцијалне терористичке претње из БиХ, јер Република Српска није учествовала у стварању радикалних исламских покрета.

"Република Српска, годинама, упозорава на јачање и додатну радикализацију тих покрета и сама тражи начине да се од њихове претње заштити јер је, близином и природом ствари, директно угрожена уколико се ти покрети измакну контроли", рекао је Додик.

"Стејт департмент одлично зна ко су спонзори, материјални и духовни, покрета који величају тероризам у БиХ и врло добро зна адресу у БиХ на којој тај проблем треба да се реши", поручио је Додик.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво