Црногорски језик пред Уставним судом

Опозиција у Црној Гори најавила жалбу Уставном суду, након што је председник Филип Вујановић потписао указ о проглашавању закона, којим се уводи црногорски језик у образовне установе.

Након што је председник Црне Горе Филип Вујановић потписао указ о проглашавању новог Закона о општем образовању и васпитању, којим се озакоњује службена употреба црногорског језика у образовним институцијама, опозиција најавила жалбу уставном суду.

Подгорички дневник Вијести обелоданио је да је премијер Мило Ђукановић осујетио план својих најближих сарадника, председника Вујановића и вицепремијера Светозара Маровића, да се договоре сa представницима опозиције да и српски језик остане део образовног система.

Лист пише да је Ђукановић, који је и лидер Демократске партије социјалиста, наредио посланицима своје партије да, без одлагања и у форми како је предложила влада, гласају за закон.

Закон о општем образовању изгласан је недавно у црногорском парламенту, само гласовима владајућих странака, пошто представници опозиције нису хтели да учествују у гласању, па су напустили заседање.

Опозиција је критиковала предложени закон, истичући да његова примена, односно школовање на црногорском језику, због недостатка образовног кадра, али и због недостатка уџбеника, неће бити могућа, наредних десет до петнаест година.

Представљајући закон у парламенту, министар просвете и науке Славољуб Стијеповић је рекао да као службени, црногорски језик постаје обавеза са образовне институције.

Он је подсетио да је у црногорском школству, до сада, настава извођена на српскохрватском, односно српском језику као прелазном решењу, у наставном предмету матерњи језик и књижевност.

За обавезну употребу црногорског језика заложио се лидер непарламентарне Либералне партије Андрија Поповић, поручивши да парламентарна опозиција мора да схвати да је Црна Гора независна држава у којој се, као у свим бившим југословенским земљама, говори својим језиком, иако је јасно да је то, углавном, исти језик.

Функционер Социјалистичке народне партије Милан Кнежевић упозорио је да црногорски језик неће имати ко да предаје и да он неће моћи да се нађе у пракси, наредних 10-15 година.

Број коментара 63

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво