Терористички напад у Бугојну

Бомбашки напад вехабија у Бугојну. Погинуо полицајац, шест особа рањено. Ухапшени Харис Чаушевић и Џемал Тојагић, као и још тројица припадника локалне групе радикалних исламиста.

У јутрошњем терористичком нападу у Бугојну погинула је једна особа, а још шест је повређено. Полиција БиХ ухапсила је лидера локалних вехабија Хариса Чаушевића, званог Окс који је преузео одговорност за напад и још две особе које се сумњиче за извршење кривичног дела тероризма.

У експлозији је погинуо полицајац Тарик Љубушкић, који се у тренутку напада налазио у станици полиције, док је још шест особа повређено. Тешко је рањена полицајка Едина Хинџић, док се лакше повређена петорица полицајаца на које је Чаушевић бацио ручну гранату.

Полицијска станица у Бугојну тешко је оштећена. Од силине експлозије, на паркингу код станице полиције, уништено је десетак аутомобила, а од детонације попуцала су стакла на зградама удаљеним и до 300 метара од места бомбашког напада.

Чаушевић је, како наводе полицијски извори у БиХ, експлозив активирао даљинским управљачем, после чега је покушао да побегне са места догађаја, али је убрзо ухапшен.

У покушају да побегне из центра Бугојна, Чаушевић је на полицију бацио ручну бомбу. од чије је експлозије лакше рањено пет полицајаца, а иза зграде у којој се налати полицијска станица пронађено је још експлозива, фантомка и рукавице.

Током првог испитивања, Чаушевић је одао имена тројице саучесника, од којих је један Џемај Тојагић убрзо ухапшен.

Одмах после експлозије, полицајци наоружани аутоматским пушкама потпуно су блокирали тај део Бугојна, а током јутра у град је стигао и министар полиције Тарик Садиковић, као и велики број стручњака западних обавештајних агенција, који већ десетак године прате радикалне исламисте у БиХ.

Бомба је била скривена у једном од аутомобила паркираних испред полицијске станице у Бугојну, а активирана је даљинским управљачем. Још увек немаа информација о којој је врста експлозива употребљена у нападу.

Како наводе извори блиски, истрази Чаушевић је планирао да полицијску станицу дигне у ваздух у тренутку када је планиран састанак везан за обезбеђивање верског скупа у оближњем месту Ајватовица.

Верски скуп у Ајватовици највећи је те врсте у Европи, али вехабије не признају тај муслимански обред, те полицијски званичници у БиХ мотиве бомбашког напада траже управо у сукобу радикалних исламиста са локалним верницима.

Интернет портал "Пут вјерника", који одржавају вехабије из Горње Маоче, недавно је објавио текст у коме се наводи да "активности везане за Ајватовицу немају своје основе нити утемељења у исламу и његовим јасним и чистим прописима".

"То је једна негативна новотарија (бидат) у вјери која је забрањена ... Када се овом негативном чину дода још и мијешање мушкараца и жена, недолично неисламско облачење и понашање и друге неисправности које се дешавају том приликом, а које нико не спрјечава нити отклања, ствар бива још гора", наводи "Пут вјерника".

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво