Обустављена примена протекционистичког закона

После доношења Закона о заштити домаће производње у парламенту БиХ, Уставни суд те државе обуставио примену спорног закона. Хрватска и Србија критиковале закон као протекционистички и тврдиле да није у складу са ЦЕФТА споразумом.

Уставни суд БиХ привремено је обуставио примену Закона о заштити домаће производње, који је усвојен пошлог месеца и који је значио увођење царина за робу из Србије и Хрватске.

Суд је усвојио захтев председавајућег Дома народа Парламента БиХ Илије Филиповића, којим се тражи доношење привремене мере, којом би била обустављена примена Закона о заштити домаће производње у оквиру Споразума ЦЕФТА.

У саопштењу Уставног суда БиХ наводи се да ће мера о привременој обустави примене Закона остати на снази до доношења коначне одлуке у том предмету.

Посланици Парламента БиХ усвојили су закон о заштити домаће производње, којим је требало да се уведе пуна царинска стопа на увоз из Хрватске и Србије за неколико група пољопривредно-прехрамбених производа.

Против предложеног закона гласали су хрватски посланици, који су најавили да ће од Уставног суда БиХ тражити оцену његове уставности, јер је супротан споразуму ЦЕФТА.

Босна и Херцеговина је још у априлу добила протестну ноту од Хрватске, којом је наговештено увођење контрамера ако тај закон буде усвојен.

Хрватска је упозорила да је закон директно усмерен против слободне трговине у оквиру Средњеевропског споразума о слободној трговинe.

И потпредседник Владе Србије Млађан Динкић критиковао је недавно закон као протекционистички и супротан правилима ЦЕФТА и поводом тога најавио консултације у Влади Србије.

Динкић је оценио да би затварање у унутрашње границе можда могло помоћи на кратак рок, али да ће на дужи рок изазвати контраефекте и да ће БИХ од тога само имати штете.

Закон је требало да почне да се примењује 1. јула ове године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара