Поверен мандат Јадранки Косор

Председник Хрватске Стјепан Месић дао мандат Јадранки Косор да формира нову владу Хрватске. Нова мандатарка уверена да ће влада бити изабрана у понедељак, а као први корак најавила је ребаланс државног буџета.

Иако је током дана било доста неизвесности хоће ли хрватски председник Стјепан Месић дати мандат Јадранки Косор или ће се та процедура отегнути, Хрватска је добила мандатарку за састав нове владе.

Месић је ту одлуку донео након целодневних разговора са челницима парламентарних странака и након што се уверио да Јадранка Косор има подршку већине заступника.

Месић очекује да ће нова влада наставити да водити врло јасну и одлучну проевропску политику.

"Јадранка Косор је дала доказе који говоре да она у садашњем саставу Сабора има потребну већину", рекао је Месић.

На питање верује ли да би влада са Јадранком Косор на челу могла да опстане до краја мандата, Месић је одговорио да ће то бити врло тешко, али могуће ако сви у земљи буду одговорни и ако се буду доносиле "праве мере" и "тешке одлуке".

Јадранка Косор је уверена да ће влада бити изабрана у понедељак, а као први корак најавила је ребаланс државног буџета.

Нова мандатарка је навела да би до краја године требало да буду настављени преговори о уласку Хрватске у Европску уније.

Брза реакција након оставке Санадера

Консултације с представницима парламентарних странака након којих је одредио мандатара за састав нове владе Месић је започео данас пре подне, састанком са представницима националних мањина.

Иво Санадер је поднео оставку у среду и најавио да ће нова мандатарка за састав хрватске владе бити Јадранка Косор, која за то има потписе подршке 83 саборска посланика.

Санадерову оставку јуче је прихватио Сабор, након чега је ова одлука синоћ достављена председнику државе.

У овом тренутку, владајућу коалицију чине ХДЗ, Хрватска сељачка странка, Хрватска социјално либерална странка, Хрватска странка умировљеника (пензионера) и осам мањинских посланика, од тога три из СДСС-а.

У Загребу се сутра одржава и Сабор ХДЗ на којем би требало да буде прихваћена оставка Ива Санадера на место председника странке и изабрано ново руководство.

Очекује се да ће ХДЗ за председницу изабрати Јадранку Косор, док би Сандер требало да буде проглашен за почасног председника странке.

Биографија Јадранке Косор

Јадранка Косор је рођена 1. јула 1953. године у Пакрацу. У Липику је завршила основну школу, а у родном месту гимназију. Дипломирала је на Правном факултету у Загребу.

Новинарским позивом почела је да се бави 1972. године. Била је новинар "Вечерњег листа", а потом Радио Загреба.

Посланица и потпредседница Хрватског парламента била је у периоду од 1995 до 2000. године. Крајем 2003. године изабрана је за потпредседницу Владе и министарку за породицу.

У новој влади Хрватске, 12. јануара 2008. године, поново је изабрана за потпредседницу у ресору друштвених делатности, спољне политике и људских права, а истовремено је и министарка породице, бранитеља и међугенерацијске солидарности.

Члан је Хрватске демократске заједнице, у којој је од 1995. две године била потпредседница. За заменицу председника ХДЗ-а изабрана је 2002. године.

Добитница је награда "Златно перо" Хрватског новинарског друштва, Европске заједнице за хуманитарни рад и награде за животно дело "Иван Шибл" Хрватске радио-телевизије.

Објавила је четири књиге. Говори енглески и немачки језик.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво