Могуће поново разматрање признања Косова

Црна Гора је спремна да у Парламенту поново покрене питање признавања независности Косова, ако МСП оцени да је чин Приштине нелегалан, рекао црногорски премијер Мило Ђукановић. Признање грешке или туристички маркетинг, дилема опозиције.

Црногорски премијер Мило Ђукановић изјавио је да је Црна Гора спремна да у парламенту поново покрене питање признавања независности Косова, ако Међународни суд у Хагу експлицитно оцени да је тај чин Приштине био нелегалан.

"У дискусији у црногорском парламенту јасно смо рекли да је могућ поновни разговор о том питању, ако Међународни суд да такав експлицитан став. Али, да будем искрен, такав епилог не очекујемо", рекао је Ђукановић у интервјуу за сутрашњи "Блиц".

Ђукановић је истакао да у државној политици Црне Горе апсолутно постоји свест о одговорности за неговање најбољих међудржавних односа са Србијом.

Ђукановић је поновио да Црна Гора одлуку о признавању једнострано проглашне независности Косова није донела напречац, већ после дугог и озбиљног размишљања.

Савети "српским пријатељима" 

Црногорски премијер је рекао да су више пута говорили српским пријатељима да није рационално да настављају да воде политичке битке које су изгубили њихови претходници.

"Једноставно, да не троши енергију, своју и политичке јавности, на питањима која су дефинитивно добила епилог, негативан за Србију, као израз вишегодишње погрешне политике, те да се уместо тога окрену теми будућности Србије, њеној евроинтеграцији у којој и Србија треба да буде добитник", рекао је Ђукановић.

Ђукановић је најавио да ће одлука о новом амбасадору Црне Горе у Србији бити донета "за који дан" и да се о томе консултује са председником Филипом Вујановићем, председником парламента Ранком Кривокапићем и шефом дипломатије Миланом Роћеном.

Премијер Црне Горе је казао да је проблем двојног држављанства "био пред решењем, али смо недавно од Србије добили одговор да не одустаје од стриктне примене решења садржаних у њеним законима".

"Одговор на овај проблем ће се наћи, али треба имати на уму да смо тек три године независне државе, да на ову тему и у овој фрази имамо различите интересе и да не можемо сва отворена питања одједном затворити", рекао је Ђукановић.

Признање грешке или туристички маркетинг

Најаву премијера Мила Ђукановића да би Црна Гора могла у Парламенту да поново покрене питање признања независности Косова ако Медђународни суд оцени да је чин Приштине био нелегалан, у редовима опозиције се тумачи као премијерско признање "властите одговорности", али и као маркетиншки трик за српске туристе.

"Ђукановићева изјава се може тумачи и као нека врста политичког маневра за побољшање билатералних и других односа са званичним Београдом, али и као премијерско признање властите одговорности, изјавио је портпарол најутицајне опозиционе Социјалистичке народне партије Василије Лалошевић.

Лалошевић је рекао да је очигледно да је црногорска власт једностраном одлуком о признању Косова допринела да односи Србије и Црне Горе дођу до најнижег нивоа, а да Београд дипломатском акцијом обезбеђује уздржаност и политичко неуплитање док траје процес пред Међународним судом.

Ђукановићева изјава може бити тумачена као признање властите одговорности, али и његове Владе који Црној Гори није донео никакве бољитке", рекао је Лалошевић, пренели су подгорички медији.

"Осим чињенице да Црну Гору и Србију везују вишевековни нераскидиви разлози и духовни и историјски односи, један од аргумената СНП-а био је да ће влада признавањем независности Косова и Метохије прекршити норме међународног права, чиме се угрожава територијална целовитост и уставни поредак Србије, а што за последицу има угрожавање стабилности и безбедности у региону", сматра Лалошевић.

Лалошевић је подсетио да је Ђукановић раније казао да ће у случају одлуке Међународног суда у корист Србије, Подгорица то испоштовати и променити став о независности.

Нова српска демократија (Нова) сматра да је Ђукановићева изјава маркетиншки трик за српске туристе.

Потпредседник Нове, Славен Радуновић, је оценио и да премијерова најава да ће Подгорица ускоро именовати амбасадора у Беотраду "покушај да се нешто промени у главама Србије у односу на Црну Гору".

То је, рекао је Радуновић, позив да грађани Србије дођу на море у Црну Гору уместо да иду у Грчку и Турску, али и покушај да се ублажи гнев тих грађана Србије због признавања косовске независности.

Радуновић је додао да је позив упућен првенствено грађанима Србије, јер да је Ђукановић мислио да га упути црногорским то би урадио преко медија из Црне Горе, а не београдског "Блица".

Наравно, поручио је Радуновић, ако преиспитивање одлуке о признавању једнострано проглашене независности Косова икада дође на дневни ред, Нова ће је подржати.

Број коментара 65

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво