Дамиру Иванковићу 14 година затвора

Због учествовања у убиству 200 бошњачких и хрватских цивила у области Корићанске стијене, Суд БиХ осудио бившег припадника полиције из Приједора Дамира Иванковића на 14 година затвора. Иванковић је претходно са Тужилаштвом постигао споразум о признању кривице.

Суд Босне и Херцеговине осудио је бившег припадника интервентне јединице полиције из Приједора Дамира Иванковића на 14 година затвора, због учествовања у убиству око 200 бошњачких и хрватских цивила у области Корићанске стијене на планини Влашић, у августу 1992. године.

"Ова казна не доприноси само утврђивању истине него и помирењу на овим просторима, у које судско веће верује. Некима се може чинити да је казна блага или строга, али Веће верује да је адекватна и да ће се њоме постићи сврха кажњавања", рекла је председавајућа Судском већу Минка Крехо.

Према Тужилаштву БиХ, припадници Интервентног вода Центра јавне безбедности Приједор, 21. августа 1992. године, на рубу литице, на локалитету Корићанске стијене, стрељали су више од 200 мушкараца бошњачке и хрватске националности.

Иванковић је са Тужилаштвом БиХ 22. јуна 2009. постигао споразум о признању кривице и признао наводе из оптужнице, по којој се терети за "учешће у заједничком злочиначком подухвату цивилних и војних власти општине Приједор и структура Српске Републике БиХ, у циљу прогона бошњачког и хрватског становништва с тог подручја", навели су медији у БиХ.

Дамир Иванковић се обавезао да ће сведочити у другим предметима који се односе на ратни злочин на Корићанским стијенама, као и у предметима који се односе на друге злочине почињене на ширем подручју општине Приједор од 1992-95. године.

Иванковић се такође обавезао да ће овлашћеним особама Тужилаштва БиХ и Хашког трибунала пренети сва сазнања везана за чињенице и материјалне доказе о почињеном злочину.

Судија Крехо је, приликом изрицања пресуде, подсетила и да су пронађени посмртни остаци само четири особе убијене на Корићанским стијенама, као и делови тела неколико убијених мушкараца.

"Веће је утврдило да је Тужилаштво БиХ приложило довољно доказа за кривицу Иванковића. На подручју Приједора извршен је широк и систематичан напад и мета тог напада било је цивилно становништво. Све особе које су убијене на Корићанским стијенама били су цивили, што су потврдили многи сведоци и сам оптужени током сведочења", рекла је Крехо.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи