Сабор прихватио Санадерову оставку

Оставку премијера Хрватске Ива Санадера вечерас је прихватио Сабор, а одлука ступа на снагу именовањем новог председника Владе. Санадер истакао да нема потребе за новим изборима. Потез лидера ХДЗ-а и скретање те странке удесно, последица неуспешне борбе за реформисање странке, оцењује "Јутарњи лист".

Хрватски Сабор је вечерас прихватио оставку премијера Ива Санадера, а одлука ће ступити на снагу именовањем новог председника Владе.

За Санадерово смењивање гласало је 118 посланика, двоје из Хрватске народне странке остало је уздржано, а против је гласао један независни кандидат, пренела је Хина.

Иво Санадер данас је последњи пут председавао хрватској влади, пошто је и службено поднео оставку на функцију премијера.

Сада већ бивши хрватски премијер нагласио је да нема потребе за превременим изборима јер је садашња власт освојила поверење грађана.

Пошто је влада усвојила и измену закона по којој ће техничка влада наставити рад до именовања новог кабинета, отпада страх од правног вакуума између два владе.

Захваливши својим сарадницима, медијима и грађанима на поверењу, Санадер је оценио да ће та влада наставити да служи грађанима али у нешто другачијем саставу.

Санадер је потврдио да је обавио консултације с председником Стјепаном Месићем, којима је присуствовала и кандидаткиња за новог премијера Јадранка Косор.

Бивши премијер очекује да ће процедура у Сабору, с обзиром на већинску подршку посланика влади и Косоровој, бити обављена брзо и без шпекулација и призивања нових избора, с чиме се слаже и председник Месић.

Уколико сабор прихвати измене закона о влади, она ће и даље обављати техничке послове до именовања нове владе. По садашњим прописима, ако Сабор прихвати оставку премијера, распушта и владу.

Када посланици усвоје Санадерову оставку, председник Месић ће започети консултације за састав нове владе, при чему је извесно да Јадранка Косор има потребна 83 потписа подршке, па би већ сутра могла представити нову владу у нешто измењеном саставу.

Нема праве замене за Санадера

Дан после изненадне оставке хрватског премијера Ива Санадера политичари и медији у целом региону калкулишу у ком правцу би настала ситуација могла да се развија.

Лидер ХДЗ у Босни и Херцеговини Драган Човић оценио је да је Санадеровом оставком "видно ослабљена политика извршне и законодавне власти у Хрватској".

Према његовим речима, европски пут Хрватске не може бити угрожен, али ће регион сигурно трпети.

"Санадер је ретка особа која стварно може да управља Хрватском, најмоћнији човек у тој земљи и региону. Био је прави бренд. Суверено је владао годинама. Питање је може ли управљати из сенке", рекао је Човић, преносе сарајевски медији.

Лидер Странке демократске акције Сулејман Тихић каже да му је Санадер рекао да се повлачи из политике на сугестију лекара, док је генерални секретар Додикове Странке независних социјалдемократа Рајко Васић уверен да се неки од разлога за Санадерову оставку крију и у тешкој економској ситуацији у Хрватској, која се још дубоко скрива.

"Пропала је и европска политика коју је креирао Санадер, али не видим некога ко може да замени Санадера на месту председника Владе РХ", оценио је Васић.

Васић сматра да ситуација у Хрватској може да одреди положај осталог дела Балкана.

"Политика Хрватске утицаће на европски пут земаља региона. Ако Хрватска буде застала, убрзаће се европски пут БиХ, Црне Горе и Србије", рекао је Васић, који очекује да ће се Хрватска сада више окренути интеграцијама земаља региона.

ХДЗ скреће у десно?

Загребачки "Јутарњи лист" оцењује да је одлазак Ива Санадера "знак радикализације Хрватске демократске заједнице".

"Санадер је отишао када је схватио да је немоћан да реформише сопствену странку и једини поштени излаз из те ситуације су ванредни парламентарни избори", наводи се у коментару загребачког листа. 

Најгора вест после Санадерове оставке је, како наводи лист, "састав новог вођства ХДЗ".

Божидар Калмета, Иван Шукер и Андрија Хебранг, који се помињу као нови шефови ХДЗ, спадају међу најистакнутије и најважније чланове десне, радикалне националистичке фракције ХДЗ, објашњава аутор коментара. 

Лист додаје да су Санадерова оставка са свих политичких дужности, и ХДЗ-ово скретање удесно, природна последица скоро десетогодишње неуспешне Санадерове борбе да реформише своју странку.

"Иво Санадер јесте учинио низ значајних реформских потеза и јесте модернизовао Хрватску, али што је посебно важно, учинио друштвену атмосферу у Хрватској битно толерантнијом. Ипак, никада није успео да промени властиту странку", пише лист.

Дневник додаје да је Санадерова "велика грешка у томе што се није довољно снажно супротставио недемократским структурама у властитој странци".

"Сада се чини јасним да је Иво Санадер одлучио да оде и зато што га је ХДЗ напросто прогутала", закључује се у коменатару. 

Наследнику неће бити лако

Политички аналитичари у Хрватској слажу се у оцени да наследнику премијера Ива Санадера неће бити лако, иако се разликују у оценама његовог потеза.

Дамир Грубиша, професор на Факултету политичких наука у Загребу сматра да је Санадер "напустио брод пре него што он почне да тоне", и оценио да је овим потезом себи обезбедио не само кандидатуру, него и победу на предстојећим председничким изборима.

Грубиша оцењује да је Јадранка Косор, премијерова изабрана наследница у странци и на врху државе, жртвована.

Жарко Пуховски, професор загребачког Филозофског факултета, осим што сматра да се овим потезом опстанак владајуће коалиције доводи у питање, сматра да је Санадерова оставка "шок изведен на начин који асоцира на ванредно стање".

"Једино ако је реч о тешкој болести, тај бих одлазак сматрао оправданим", рекао је Пуховски и упозорио да ће, ко год дође на Санадерово место, бити суочен са друштвеном кризом.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи