Банкрот БиХ до краја године?

БиХ се суочава са финансијским колапсом и банкротираће до краја године, оценила директорка Светске банке за југоисточну Европу Џејн Армитаж. Истакла да БиХ мора проћи наредних неколико година кроз многе тешке реформе.

Директорка Светске банке за југоисточну Европу Џејн Армитаж, оценила је да се БиХ суочава се с финансијским колапсом и да ће Федерација БиХ банкротирати до краја године.

"Не можете себи приуштити овакав систем. Политичари и јавност морају схватити реалност да немате новца да плаћате рачуне. Међународни монетарни фонд нуди доста јефтиног новца који вам треба. Не да покрије сав мањак него да га умањи", изјавила је Армитраж.

Према њеним речима, стенд бај аранжман ММФ-а уз значајну финансијску подршку других међународних институција,  укључујући Светску банку, могао би покрити дефицит у који је БиХ запала и тако спречити економски колапс.

"Сада је тај мањак у БиХ осам одсто, ММФ тражи да се он сведе на пет одсто кресањем потрошње и повећањем прихода. Остатак би био покривен од помоћи међународне заједнице. Али, ни та помоћ није заувек, БиХ мора што пре да постане самоодржива. Од велике је важности за будућност БИХ да се власти врате договору са ММФ-ом", рекла је Армитаж.

Истакла је да БиХ мора проћи наредних неколико година кроз многе тешке реформе.

"БиХ дуже време има проблеме, али их је криза погоршала и продубила. БиХ је већ неко време на путу фискалне неодрживости, трошкови за социјалне категорије су много већи него у региону. Осим тога, имамо шаблон јавне потрошње која не погодује економском расту и запошљавању", наводи Армитаж.

Говорећи о великим давањима из буџета борачким и социјалним категоријама у ФБиХ, Армитаж истиче да анализе Светске банке показују да она нису усмерена ка сиромашнима. Директорка Светске банке за регион истиче да мора постојати заједничко разумевање проблема, не само од стране политичара, министара, банака већ и од стране грађана и јавности.

"ММФ је јасно рекао, 'извините, ви сте пре неколико дана написали писмо о намерама у којем сте се обавезали на неке ствари'. Не може се телефоном мењати договор, а верујем да би одлагање аранжмана са ММФ-ом од неколико месеци скупо коштало БиХ", упозорила је директорка Светске банке у разговору за сарајевски "Дневни аваз".

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара