Црна Гора пред изборе

Први пут уједињена опозиција у Црној Гори, локалне изборе диже на државни ниво, за разлику од владајућег ДПС-а који инсистира на решавању локалних проблема.

Кампања за изборе који ће у 14 црногорских општина бити одржани 23. маја, захуктала се тек у недељи за нама. 

Прошле су тачно четири године од референдума о државно-правном статусу и кампање коју је обележио Машан Бушковић.

Црна Гора сада нема новог Машана, али су опет актуелне оптужбе о куповини гласова. Опозиција оптужује власт да, најчешће губитком посла, плаши бираче који су, показују званични подаци, све задуженији и све нередовнији у отплати кредита.

Власт негира оптужбе, тврди да мирно чека 23. мај, јер иза њих, како наводи, стоји велики партијски рад.

"Наша опозиција није свесна да је подигнут ниво демократске културе у Црној Гори. Не може се јефтиним штосевима доћи на власт, него морате показати да знате шта хоћете и да знате како то да остварите", рекао је Мило Ђукановић Мило Ђукановић из Коалиције Европска Црна Гора. 

Власти, која наступа под именом Европска Црна Гора, први пут се супротставља удружена опозиција, и то под именом "Боља Црна Гора".

"Да би Црна Гора постала европска држава она мора бити боља. Ми хоћемо да искоренимо криминал и корупцију. Обрачунаћемо се са организованим криминалом и помирићемо Црну Гору. То је оно што смо схватили као важан задатак и што од нас очекују грађани Црне Горе", рекао је Андрија Мандић из коалиције "Боља Црна Гора". 

Ипак, ни ове изборе не мимоилази опробани сценарио: министри су се разлетели по земљи, обећавају послове и повољне кредите. Ипак, једна државна манифестација пресела је градоначелнику Подгорице Миомиру Мугоши.

У дану када је отворио Сајам запошљавања особа са инвалидитетом, настављено је суђење у спору који против њега води слабовида девојка, јер јој је својевремено забранио да на посао долази у пратњи пса водича.

На све се обраћа пажња ових дана, па тако беле кошуље опозиционих лидера, које треба да симболизују њихову чисту прошлост, власт другачије тумачи.

"Уместо да се потруде да кандидују један програм који ће грађанима Црне Горе нудити боље шансе од оног програма који  ми нудимо, они се служе јефтиним триковима, белим кошуљама и марамама које само асоцирају да су се предали пре избора", рекао је Ђукановић.

"Боља Црна Гора је савез демократских странака које заиста желе да се баве решавањем животних проблема свих грађана у Црној Гори, а не проблемима било које политичке елите или било којег политичара", рекао је Срђан Милић из Коалиције Боља Црна Гора.

На недељним локалним изборима, Подгорица је најкрупнији залогај и за први пут удружену опозицију и за први пут разједињену власт ДПС-а и СДП-а.

Од резултата избора у главном граду зависиће и да ли ће Албанци добити општину Тузи, коју им власт обећава дуже од деценије.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи