Тихић: Додик угрозио "прудски процес"

Премијер Републике Српске Милорад Додик својим деловањем угрозио и довео пред крах цели "прудски процес", тврди председник СДА Сулејман Тихић. Високи представник у БиХ Валентин Инцко наглашава да се дијалог три конститутивна народа мора наставити.

Председник Странке демократске акције Сулејман Тихић изјавио је у Сарајеву да је председник Савеза независних социјалдемократа и премијер Републике Српске Милорад Додик својим деловањем угрозио и довео пред крах цели "прудски процес".

"Процес је угрожен оног момента када га је неко од нас тројице угрозио, а моје мишљење јесте да га је угрозио Додик", рекао је Тихић.

Председник Странке демократске акције је још једном потврдио да неће присуствовати састанку Додика и лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића, као и високог представника у БиХ Валентина Инцка, који би данас поподне требало да се одржи у згради Канцеларије високог представника (ОХР) у Сарајеву.

Тихић каже да је основни разлог због кога се неће одазвати састанку сложена политичка ситуација коју су узроковали представници РС предвођени Додиком, као и њихово антидејтонско деловање и непоштовање одлуке високог представника.

Тихић одсутан

"Нећу бити присутан на овом састанку и то можете назвати састанком 'прудске двојке' ", истакао је председник Странке демократске акције.

Тихић је рекао да не жели да учествује у разговорима и због чињенице да и оно што је "прудска тројка" досад договорила, Додик и његови посланици не поштују.

То се пре свега односи на договорени оквир уставне реформе, који је прошао у Дому народа БиХ, али је заустављен у Заступничком дому БиХ, рекао је Тихић.

"Са своје стране чинио сам све и често био изложен критикама због спремности на дијалог, договор и компромис, те дуго времена вукао цели овај процес, уз све недостатке", рекао је Тихић.

Према његовим речима, даље разговоре о кључним питањима треба водити у ширем капацитету, посебно када је у питању уставна рефома, где треба укључити и странке опозиције.

Тихић је потврдио да ће присуствовати седници Већа за имплементацију мира којој ће присустовати политички лидери у суботу и делегација амричког Конгреса.

Последњи састанак "прудске тројке" одржан је у Бањалуци у крњом саставу, јер му није присуствовао Тихић.

Додик, Тихић и Човић су пред крај прошле године постигли споразум у Пруду, код Оџака, договоривши приоритете решавања важних питања за БиХ на њеном европском путу.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво