Хрватска на леду

Европска унија одложила преговоре о прикључењу Хрватске Европској унији. Одлука уследила дан након што је ЕУ поручила Загребу да сам реши гранични спор са Словенијом.

Након што је нова рунда преговора Загреба и Љубљане око решења граничног спора пропала, Брисел је одложио преговоре о прикључењу Хрватске Европској унији, наводи неименовани званичник ЕУ.

"Председништво ЕУ жали због чињенице, да упркос одлучним напорима и бројним покушајима ЕУ и Европске комисије, није било напретка у разговорима о придруживању", рекао је извор.

Због тога је, како се наводи, Председништво на челу са Чешком одлучило да откаже међувладину конференцију заказану за 26. јун, која је требало да разматра прикључење Хрватске Унији.

Оваква одлука уследила је дан након што је европски комесар за проширење Оли Рен позвао Хрватску и Словенију да саме наставе разговоре како би решиле гранични спор и нагласио да је још могуће да Загреб заврши приступне преговоре до краја ове године ако се брзо уклони словеначка блокада.

"Нажалост, гранично питање са Словенијом блокира хрватске преговоре. Комисија је пружила услуге помоћи како би се решио тај 18-годишњи проблем. Након шест месеци интензивних напора, и након што су одиграни чак и продужеци, сада је на суседним земљама да разговарају и пронађу решење", рекао је Рен.

Број коментара 42

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво