Економска сарадња Србије и Хрватске

Србија и Хрватска потписале у Загребу споразум о економској сарадњи, којим се предвиђа заједнички наступ на тржиштима у региону и Русији. Привреде две земље усмерене су једна на другу, рекао Млађан Динкић. Има простора за још већу трговину, поручио Дамир Поланчец.

Потпредседник Владе Србије и министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић и вицепремијер Хрватске и министар привреде, рада и предузетништва Дамир Поланчец потписали су у Загребу споразум о економској сарадњи две земље.

Споразум предвиђа заједнички наступ и сарадњу две земље на тржиштима у региону, Русији и другим тржиштима.

Потписивању споразума претходио је разговор двојице министара, на којем је било речи о конкретним видовима сарадње и развије економских односа две земље.

"Наша сарадња у региону јесте нешто што у условима глобалне финансијске кризе је чак и већа потреба него у другим временима, а помоћи ће и једнима и другима да лакше прођу кризу и да се сутра спремније укључе у ЕУ", каже Динкић.

Министар каже да су без обзира на ратну прошлост, привреде Србије и Хрватске усмерене једна на другу, додајући да ће тешње повезивање економија довести до више посла, а тиме и веће трговине.

Динкић је Поланчеца информисао о иницијативи да се српска предузећа које имају имовину у Хрватској и хрватска која имају имовину у Србији не обештећују имовином, него капиталом.

Решавање имовинских потраживања 

Указао је на случајеве када би се преузимањем имовине преузела само актива, али не и обавезе, наводећи да би предузећа која лоше стоје добијену имовину продала како би дошла до новца.

"Случајеви предузећа обе земље и њихових имовинских потраживања решаваће се корак по корак, по принципу реципроцитета", рекао је Динкић.

Поланчец је нагласио да је робна размена од 830 милиона евра у 2008. велика, али да има простора за још већу трговину, додајући да је у разговорима постигнута сагласност о сарадњи у пољопривреди и прехрамбеној индустрији као и изградњи саобраћајне инфраструктуре на Коридору 10 кроз Србију.

Динкић и Поланчец су се сложили да је закон о заштити домаћих производа који је донео парламент БиХ и којим су повећане царине на робу из Србије и Хрватске неприхватљив и противан принципима споразума ЦЕФТА о слободној трговини, поготово у времену кризе.

Они су најавили да ће реаговати на државни протекционизам у БиХ и предузети одговарајуће мере.

Развој туризма  

Динкић је похвалио то што већ две године функционише авионска линија Београд-Пула и указао на велики интерес гостију из Србије да летују у Истри, али и интерес "Јат ервејза" да се уведе сезонска авионска линија Београд-Дубровник. 

Најавио је и скоро потписивање међудржавног споразума о ваздушном саобраћају.

Поланчец на нагласио да је прошле године у Хрватској боравило 87.000 туриста из Србије, који су остварили 385.000 ноћења, и позвао туристе из Србије да и ове године дођу у Хрватску.

Динкић и Поланчец су се сагласили и око могућности да дуг Железница Србије Хрватским железницама из ранијег периода буде враћен у вагонима који се производе у Србији, ако испуњавају хрватске стандарде.

Било је речи и о сарадњи произвођача ауто делова и опреме две земље како би постали снабдевачи у производњи аутомобила "фијат" у Крагујевцу.

После потписивања споразума Динкић је присуствовао економском форуму који је одржан у Хрватској привредној комори.

Председник Хрватске привредне коморе Надан Видошевић рекао је да је задовољан робном разменом између две земље, која вишеструко увећана последњих година, иако је "далеко испод онога што смо некада имали, али то је тешко постићи јер се сада ради о одвојеним економијама".

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи