Босанци наоружавали мафију

Шверцери из БиХ снабдевали оружјем највеће италијанске кланове. Масовна хапшења у Италији. Траг води ка Босни. Италијанске власти најављују наставак истраге. Радмановић тражи да се испита случај и скине љага са БиХ.

Италијанска полиција ухапсила је пре неколико дана на десетине различитих мафијашких група код којих је пронађено војно оружје и муницију, пореклом из БиХ. Међу ухапшенима је и трговац оружја из Босне Елвир Мармарац (30).

И док италијанске власти најављују наставак истраге о трговини оружјем из БиХ, српски члан у Председништву Небојша Радмановић најавио је да ће већ на наредној седници колективног шефа државе инсистирати на томе да буде испитано како се оружје нашло у Италији у рукама мафије.

Радмановић је новинарима у Бањалуци рекао да нема информација о томе, али да је упознат из медија да је у Италији пронађено оружје из БиХ код мафијашких група.

"Дужност свих институција у БиХ које имају ту надлежност, јесте да испитају тачно о чему се ради, да бисмо скинули љагу са целокупне БиХ", рекао је Радамновић.

Италијански државни тужилац Пјетро Грасо изјавио је за "Дневни аваз" да је Тужилаштво БиХ, са Милорадом Барашином на челу, пружило велику помоћ италијанским властима.

"Сада се истрага преноси с друге стране Јадранског мора, где су продавци оружја", најавио је Грасо.

Грасо је истакао да је у полицијској акцији у Италији ухапшено неколико чланова мафијашких група "Коза ностра" и "Камора", код којих је заплењена већа количина оружја из БиХ.

Додао је да "повезаност организованог криминала из бивше Југославије и италијанске мафије датира од средине деведесетих година".

"Пре два месеца раскринкали смо криминалну спрегу и издали налог за хапшење 40 особа првенствено из Србије, Црне Горе, Албаније, али и појединце из Босне и Херцеговине и Хрватске. Очито, мафија не зна за националне границе и сви су били удружени у криминалном холдингу", рекао је италијански тужилац.

Према његовим речима, многи од њих су некадашњи специјалци тајних служби бивше Југославије, који су постали специјални сервис за италијанску мафију.

"Они су превозили кокаин из Колумбије, растурали га на северу Италије, а профит делили с италијанским босовима. Овај пут се ради о трговцима оружјем из БиХ који су постали поуздани снабдевачи прво калабријске мафије 'Ндрангета' одмах после рата у Босни, да би их касније користили и босови 'Каморе' и 'Коза ностре'", рекао је Грасо.

На челу трговине "калашњиковима" у Италији била је жена, Марија Рита Паоне, која је правила уговоре с трговцима из Босне за клан "Ндрангете" из Сан Луке.

"Захваљујући прислушкиваним разговорима, откривен је део ланца и са лисицама на рукама су завршили Марија Рита Паоне и трговац с босанске стране, тридесетогодишњи Елвир Мармарац", рекао је Грасо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи