Дан ослобођења уз протест неоусташа

Док су градске власти и антифашисти полагањем венаца обележавали Дан ослобођења Загреба, присталице грађанске иницијативе "Круг за Трг" демонстирале на Тргу маршала Тита, тражећи да му се врати име Казалишни, из времена НДХ.

Дан ослобођења Загреба у главном граду Хрватске обележили су представници антифашиста и градских власти полагањем венаца погинулим партизанима и жртвама усташког терора.

У исто време, на Тргу маршала Тита, демонстрирале су присталице грађанске иницијативе "Круг за Трг" тражећи промену његовог имена у Казалишни, како се звао за време НДХ.

"Круг за трг" организовао је протест јер, како су навели, Скупштина града Загреба није одговорила на њихов захтев да Тргу маршала Тита буде враћено име Казалишни трг.

Координаторка "Круга за трг" Маја Руње рекла је да је протест заснован на Декларацији Хрватског сабора о осуди злочина почињених током тоталитарног комунистичког поретка у Хрватској, као и Резолуцији Савета Европе.

"Помирење је могуће само уз тражење опроштаја за почињене злочине и уз изражено кајање", рекла је Маја Руње.

Скупу на коме су читана и сведочанства преживелих припадника квислиншких формација присуствовао је и познати хрватски терориста Звонко Бушић (64) који је због отмице авиона и убиства једног њујоршког полицајца од подметнуте бомбе 1976. одслужио 32 године затвора у Сједињеним Америчким Државама.

Поводом дана ослобођења Загреба, представници Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске (САБАХ), удружења антифашиста на регионалном нивоу, али и градских власти положили су венце на споменик Гробницу народних хероја на загребачком гробљу Мирогој.

Представници САБАХ-а града положили су венац и на споменик у Дотршћини на истоку града, једном од највећих стратишта Загрепчана.

Дан ослобођења Загреба обележава се поводом ослобађања главног града Хрватске од стране партизана пре 1945. године.

Више од 20.000 Загрепчана погинуло је борећи се у редовима партизана, као и од усташког терора у Независној држави Хрватској, између 1941. и 1945. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи