Потписан тројни Меморандум о разумевању

Србија, Италија и Црна Гора потписале су данас у Подгорици Меморандум о разумевању за реализацију Студије о техничко-економској изводљивости радова везаних за реконструкцију железничке линије Београд-Бар.

Министри три дражве потписали су данас у Подгорици Меморандум о разумевању за реализацију Студије о техничко-економској изводљивости радова везаних за реконструкцију железничке линије Београд-Бар.

Меморандум су потписали српски министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић, италијански министар за економски развој Клаудио Скајола и црногорски министар саобраћаја, поморства и телекомуникације Андрија Ломпар.

Циљ потписивања тог документа, како је предвиђено у Меморандуму, јесте да се оствари јача трговинска интеграција Србије, Црне Горе и Италије и већа економска размена три државе.

Правац Београд-Бар представља транспортну осу од изузетног стратешког значаја за саобраћај Србије усмерен ка црногорској луци Бар, као и италијански и црногорски саобраћај усмерен ка паневропском Коридору 10 (Салцбург-Љубљана-Загреб и Будимпешта-Београд-Ниш-Скопље-Велес-Солун).

Документом је предвиђено да се министри три државе ангажују око реализације техничке и финансијске студије која се односи на модернизацију железничке линије Београд-Бар.

Меморандум предвиђа и одлуку о студији Развој економских односа југа Италије са Балканом коју промовише италијанско Министарство економије и финансија и у којој је истакнута потреба за јачањем железничке линије Београд-Бар.

Повезивање југа Италије са Балканом 

Тим документом су предвиђене и одлуке Министарства за економски развој Италије од марта 2006. и децембра 2007. године којима се одобрава финансирање Пројекта јужна Италија-Балкан у износу од 2,5 милиона евра, Акциони план под називом Извршно планирање ургентних интервенција на железничкој линији Београд-Барса изворима финансирања.

На основу техничко-економске понуде Министарство за економски развој Италије формално је поверило извршење Акционог плана фирми ИТАЛФЕР.

Министарство за економски развој Италије обавезало се притом да ће обезбедити неопходне изворе финансирања за све активности које одреди ИТАЛФЕР, а која су неопходна за реализацију Акционог плана, у износу од милион евра.

Ресорно црногорско министарство и српско министарство за инфраструктуру обезбедиће техничку, логистичку и организациону подршку тој фирми, као и људске ресурсе неопходне за успешан развој активности ове фирме, предвиђених Меморандумом у износу од 400.000 евра.

Током посете Подгорици, Мркоњића је примио председник Владе Црне Горе Мило Ђукановић, с којим је разговарао о заједничким пројектима чија је реализација у току, посебно о путном и железничком саобраћају.

Мркоњић је најавио да реализација потписаног Меморандума почиње данас.

"Ако је раније било неких проблема, сада тога нема и да је приоритет Владе Србије изградња Коридора 10, чији су значајни делови железничка пруга и аутопут Београд-Бар", рекао је Министар за инфраструктуру Србије је на заједничкој конференцији за новинаре. 

Мркоњић је најавио да ће изградња деонице од Обреновца до Чачка почети 1. марта наредне године.

Мркоњић је посебно истакао значај комплекса који заједно са пругом и аутопутем од Београда до Бара чини лука Бар јер се, како је рекао, на тај начин југ Италије повезује са истоком, пре свега Румунијом, где послује значајан број италијанских фирми.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво