Осуђени Бербић и Билић

Сулејман Бербић и Ђамил Билић из Вечића код Бањалуке осуђени на укупно 28 година затвора због ратних злочина против цивилног становништва и ратних заробљеника.

Сулејман Бербић и Ђамил Билић осуђени су у бањалучком Окружном суду на јединствену казну затвора у трајању од 13 година и шест месеци, односно 14 година и шест месеци, због ратног злочина против цивилног становништва и ратних заробљеника.

"Бербић је осуђен за кривично дело ратног злочина против цивилног становништва на казну шест година затвора, а Билић за исто кривично дело на седам година затвора", изјавила је портпарол Окружног суда Биљана Радуловић.

Они су осуђени и за кривично дело ратног злочина против ратних заробљеника у трајању од по седам година и шест месеци.

Бербић и Билић су у селу Вечићи у другој половини 1992. године злостављали припаднике Војске Републике Српске и цивиле српске националности.

Одговорни су и за смрт српских војника Боре Лугића и Недељка Поповића. Заробљенике из Вечића, који су преживели мучења, ослободила је ВРС 2. новембра 1992. године.

Бивши затовреници логора у Вечићима Јеленко Тепић, Миленко Ђурић, Драшко Сакан, Сретко Поповић и Миленко Рогић из Котор Вароши испричали су раније да су у подруму куће, величине четири метра квадратна, мучени и малтретирани.

Бербића и Билића су ухапсили инспектори бањалучког Центра јавне безбедности, по наредби Окружног тужилаштва, крајем децембра прошле године и од тада су у притвору. Суђење им је почело у марту у Окружном суду Бањалука.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво