Транзиција ОХР-а следећих месеци

Шефови дипломатија ЕУ изразили потпуну опредељеност за транзицију Канцеларије високог представника (ОХР) наредних неколико месеци у појачано присуство Уније у БиХ. Министри дали подршку "Прудском процесу".

Министри иностраних послова Европске уније изразили су потпуну опредељеност за транзицију ОХР-а у појачано присуство Уније у БиХ, чим буде испуњено пет циљева и два услова које је поставио Савет за имплементацију мира (ПИК).

Током размене мишљења о ситуацији у БиХ, у светлу предстојећег састанка Управног одбора ПИК-а, 29. и 30. јуна министри су истакли да се транзиција ОХР може постићи у наредних неколико месеци.

Министри су апеловали на власти у БиХ да постигну конкретне резултате прије овог састанка.

Савет министара поново је потврдио своју пуну подршку европској перспективи БиХ и нагласио да су појачана спремност на реформе и компромис од суштинског значаја за напредак БиХ на путу ка ЕУ, истиче се у саопштењу.

Министри су и овом приликом изразили пуну подршку "Прудском процесу" и поздравили његов наставак на састанку у Бањалуци 14. јуна, те позвали све релевантне политичке лидере да наставе те напоре и прошире процес.

Савет министара је изразио забринутост због, како је наведено, неконструктивне политичке атмосфере и недавних активности усмерених против Дејтонског мировног споразума, те позвао све политичке лидере у БиХ да се уздрже од националистичке реторике и да се истински фокусирају на провођење реформе у општем интересу земље и њених грађана.

Учесници састанка у Луксембургу поздравили су усвајање уставних амандмана за Брчко 26. марта као охрабрујући знак да је могућ суштински напредак уколико све политичке странке покажу спремност за компромис.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво