Месићев час историје

Обележавајући годишњицу школе, а у сусрет Дану борбе против фашизма, бивши хрватски председник Стјепан Месић одржао гимназијалцима час историје. Месић говорио о фашизму, Титу и осталим спорним питањима.

Бивши председник Хрватске Стјепан Месић, одржао је час историје гимназијалцима једне хрватске школе, обележавајући јубилеј школе и Дан борбе против фашизма. У кратком историјском времеплову, Месић се дотакао "истина и заблуда" о нацизму, НДХ, Титу и осталим спорним питањима, пише Јутарњи лист.

Месића гимназијалци дочекали као рок звезду, пише Јутарњи лист, а аплаузима награђивали сваки пут када је говорио о манипулацијама када се говори о фашизму и антифашизму.

"Желе да нас увере да су усташе били добри јер су били Хрвати. Један је заступник у Сабору чак рекао су се у Јасеновцу изводиле опере и нећете веровати, касније је постао и председник Сабора",рекао је Месић алудирајући на Недељка Михановића који је на функцији у Сабору био 1994. године.

Месић је упутио гимназијалце да користе релевантну литературу, "па ако треба и страну", али и да не иду на веб странице "Црне легије", иначе злогласне јединице усташа у Хрватској.

Наводећи различите примере, Месић је рекао да није истина да различито третира злочине, за шта га често оптужују. 

Говорећи о Титу, Месић је рекао да је за њега Тито "историјска личност, неодвојива од покрета антифашизма, који је изворно неполитички покрет и израз стремљења ка слободи".

"Да није било покрета којег је водио, јединственог по организацији у тадашњој Европи, Хрватске не би било јер би се она према договору савезника у Јалти 'утопила' у Краљевини Југославији", рекао је Месић.

"Шта би се тада догодило с Хрватима? Довољно је рећи да је краљу Петру министар обране био Дража Михајловић. Да Хрвати нису завршили рат на страни победника, постали би тек историјска чињеница, као Илири, Трачани или Келти",  рекао је Месић.

Бивши хрватски председник поручио је гимназијалцима да "истини треба погледати у очи".

"Било је злочина, али то не мења карактер антифашизма. Република Хрватска је створена у НОБ-у, а обрањена у Домовинском рату", закључио је Месић свој, како наводи Јутарњи лист, изузетно припремљени час историје.

Тим је Месић, како пише лист, јасно разграничио фашистички злочиначки режим и усташтво од антифашизма и НОБ-а, истакнувши их као темеље на којима је настала Република Хрватск.

"Тек кад се рашчисти с неистинама и историјским ревизионизмом, "којег од '90-их наовамо најбоље илустрирају неки наши уџбеници из историје", моћи ћемо  да се окренемо садашњости и будућности", поручио је Месић ђацима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво