Кинези улажу у термоелектрану "Станари"

"ЕФТ Група" потписала са кинеском компанијом уговор о испоруци опреме и изградњи термоелектране "Станари" код Добоја. Уговор вредан 400 милиона евра.

Енергетска компанија "ЕФТ Група" са кинеском компанијом "Донгфанг Електрик Корпорејшн" потписала је уговор о испоруци опреме и изградњи термоелектране "Станари" код Добоја.

Уговор који је потписан у Бања Луци вредан је 400 милиона евра, а кинеска комапанија се обавезала да по приципу "кључ у руке", термоелектрану заврши до 2014. године.

"Преговарали смо са четири заинтересована снабдевача опреме и веома смо задовољни да смо и тај део пројекта успешно привели крају", изјавио је председник "ЕТФ" Вук Хамовић. Хамовић је додао да је рок за изградњу термоелектране 45 месеци од ступања на снагу уговора.

Термоелектрана ће имати, према Хамовићевим речима, 300 мегавата инсталисане снаге и функционисаће у складу са директивама Европске Уније о заштити животне средине. Укупна планирана инвестиција у рударско-енергетски комплекс "Станари" износи преко 500 милиона евра.

"ЕТФ" ће четвртину ове суме финансирати из сопствених средстава, док ће остатак финансирати група кинеско-европских банака.

Премијер Републике Српске Милорад Додик каже да тај објекат обезбеђује енергетску стабилност и будућност и да је то први од планираних послова које ће Кинези радити у Републици Српској. Инвеститор "ЕФТ" већ има концесију на 30 година за коришћење угља у руднику "Станари".

Изградња термоелектране "Станари" је прва електро-енергетска инвестиција у БиХ, али и региону, после 30 година.

"Донгфанг Елекртик Корпорејшн", један је од водећих произвођача енергетске опреме на свету и уопште једна од највећих компанија у Кини. Позната је, пре свега, по производњи великих хидро, термо и нуклеарних електрана, ветрогенератора, као и способности реализације пројеката по систему "кључ у руке" у својству генералног извођача.

Компанија "Донгфанг" у својим фабрикама запошљава 23.000 радника, а годишњи обим производње је 30.000 мегавати. Та кинеска компанија до сада је успешно реализовала велики број пројеката ван Кине, а изградња термоелектрана "Станари" је до сада највећи посао ове компаније на европском тлу.

"ЕТФ" је водећи трговац електричном енергијом у централној и југоисточној Европи. Компанија послује у 19 земаља, а прошле године је остварила финансијски обрт од преко милијарду евра.

"ЕТФ" је до сада у рудник "Станари" и развој истоимене електране уложио преко 40 милиона евра и водећи је страни инвеститор у електро-енергетском сектору Босне и Херцеговине.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво