Бивши румунски премијер оптужен због мита

Против бившег румунског премијера Адријана Настасеа подигнута оптужница због узимања мита од 630.000 евра. ЕУ критикује Румунију да не чини довољно да би сузбила корупцију међу високим функционерима.

Румунско тужилаштво подигло је оптужницу против бившег премијера Адријана Настасеа који се терети за узимање мита у вредности од 630.000 евра.

Настасе (59) оптужен је да је у периоду од 2002. до 2004. године искористио свој положај да би од једног званичника из државне грађевинске инспекције добио новац, јавио је Ројтерс.

Овај случај, о којем је истрага покренута 2006. године, враћен је тужилаштву 2008. године, након што је Уставни суд донео одлуку да бивши министар има исти имунитет као и актуелни министри и да је за сваку истрагу против њега потребно одобрење парламента.

Парламент је то одобрење дао прошле године.

Осим тога, Настасе, који је на положају премијера Румуније био од 2000. до 2004. године, и његова супруга оптужени су да су званичницима говорили да крше царинске прописе и да су кривотворили документа да би из Кине допремили грађевински материјал и опрему за своју кућу у Букурешту и за једну викендицу.

Европска унија критикује Румунију да не чини довољно да би сузбила раширену корупцију међу високим функционерима.

Према подацима светске организације за борбу против корупције "Транспаренси интернешенел", међу земљама Европске уније корупција је најраспрострањенија у Румунији, Бугарској и Грчкој.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи