Избори у БиХ 3. октобра

Општи избори у БиХ биће одржани 3. октобра, саопштила Централна изборна комисија БиХ. Грађани ће бирати чланове Председништва БиХ, представничких домова БиХ и ФБиХ, Народну скупштину РС, председника и потпредседника РС и представнике скупштине кантона у ФБиХ.

Централна изборна комисија БиХ, објављујући Одлуку о расписивању избора, саопштила је у Сарајеву да ће општи избори у БиХ бити одржани 3. октобра.

У бирачке спискове за Оште изборе тренутно је уписано 3.127.778 бирача који ће моћи да гласају за чланове Председништва БиХ, представничких домова БиХ и ФБиХ, Народну скупштину РС, председника и потпредседника РС, и за скупштине кантона у ФБиХ.

Избори ће коштати 12,6 милиона марака (6,3 милиона евра).

До званичног почетка изборне кампање 3. септембра забрањено је плаћено политичко оглашавање.

Избори су расписани, иако није усвојена одлука Европског суда за људска права у случају Сејдић-Финци против БиХ, којом је наложено властима у БиХ да у Изборном закону промене дискриминишуће одредбе.

Јакоб Финци и Дерво Сејдић су прошле године пред Европским судом за људска права пријавили БиХ због дискриминишућих одредби Устава које представницима "осталих" онемогућавају кандидатуру за места у Председништву БиХ и Парламенту БиХ.

Како је Европски суд за људска права у Стразбуру у пресуди јасно указао да су Устав и Изборни закон БиХ у супротности са Европском конвенцијом о људским правима, постоји могућност да након истека мандата, делегација БиХ у Савету Европе не добије агреман нове делегације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара