Директор Хрватске Царине под истрагом

Бивши благајник ХДЗ-еа и директор Царине Хрватске Баришић под истрагом због посредовања. Истражни органи доводе га у везу са пословањем агенције Фими-медија, са којом је, наводно, имао везе и бивши премијер Иво Санадер.

Директор Царинске управе Хрватске и бивши ХДЗ-ов благајник Младен Баришић под истрагом је Управе за борбу против организованог криминала (УСКОК) због незаконитог посредовања.

УСКОК је потврдио да се "на предмету ради", али челници те службе нису ништа више желели да открију.

Баришићев адвокат Анте Мадунић потрвдио је хрватским медијима да је његов бранилац примио налог за отварање истраге, али још није позван на испитивање.

Мадунић због тајности истраге није желео да говори о појединостима налога, већ је само кратко напоменуо да је у конкретном случају његов брањеник једини осумњиченик.

Неслужбено се сазнаје да се истрага против Баришића води због сумње да је незаконито посредовао како би Фими-медија, предузеће његове дугогодишње пријатељице Невенке Јурак, добио посао маркетинга и оглашавања од државних подузећа ИНА и Кроатиа осигурање.

У медијима се још прије неколико месеци Баришићево име повезивало са наводним намештањем вишемилионских послова за Фими-медију, фирму која је, по писању штампе, добијала послове маркетинга и оглашавања за државна подузећа, најчешће без јавног тендера.

У априлу 2007. године тадашњи премијер Иво Санадер наводно је на тајном састанку у Влади тражио од челника државних предузећа да сарађују са Фими-медијом.

После тог састанка, тврде медији, следило је упознавање са власницом Фими-медије Невенком Јурак и конкретизација послова на "консултацијама" у Царини, код директора Баришића.

Невенка Јурак је у више наврата негирала те наводе, тврдећи да нема политичке покровитеље и да је са Баришићем само дугогодишња пријатељица.

Фими-медија је са само 11 запослених годишње имала промет и до 6 милиона евра. За девет година рада фирма је стекла 30-ак јаких клијената, којима је највише продавала маркетиншки простор на телевизијама.

Баришића је крајем јануара ове године Председништво ХДЗ-а сменило са положаја страначког благајника, јер, како је тада изјавила председница странке Јадранка Косор, тај посао и није обављао откако је она на челу странке.

Два дана после те изјаве, Косор је у Сабору, коментаришући питање да ли ће Баришића сменити са функције директора Царине, рекла да ће Влада реаговати чим сазна да ли било који државни секретар или директор државне фирме свој посао не ради по закону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво