Окончана "сељачка буна"

Хрватска влада прихватила већину захтева сељака, који су због лошег стања у аграру, тракторима блокирали центар Загреба око зграде Министарства пољопривреде и шумарства. Ратари незадовољни резултатима. Најављени преговори о репрограмирању пољопривредних кредита.

Представници сељачких удружења који су незадовољни стањем у аграру тракторима блокирали центар Загреба, састали су се са потпредседницом Владе Јадранком Косор и министром привреде Дамиром Поланчецом, са којима су договорили минималну циљану цену млека од 2,20 куна по литри.

Председник Удружења произвођача млека Осјечко-барањске жупаније Ивица Микетек и председник Заједнице удружења сељака Славоније и Барање, Антун Ласло, рекли су учесницима протеста да је прихваћено између 70 и 80 одсто њихових захтева, и позвали их да прекину блокаду и врате се кућама.

Али, део сељака, превасходно ратара, који су протестовали испред зграде Министарства пољопривреде и шумарства није задовољан резултатима преговора, пошто није удовољено њиховом захтеву да се подигне откупна цена пшенице на 1,25 куна по килограму.

Ратари су најавили да нису спремни да оду из Загреба све док се не реши и овај њихов захтев. Преговори са ратарима биће настављени у понедељак.

Преговори о репрограмирању кредита

Министар Поланчец најавио је преговоре са Хрватском банком за обнову и развој и другим пословним банкама о репрограмирању пољопривредних кредита, као и увођење мере привремене забране увоза млечних производа и исплату државних подстицаја за ратарске културе.

Пољопривредници су почели блокаду Загреба незадовољни због још увек неисплаћених државних подстицаја, који касне и више од годину дана, али и због непримерено ниске цене пшенице због које узгајивачи гомилају дуговања.

Уз то, сељаци су упозорили и на врло тешко стање у производњи млека, јер се цена млека однедавно рачуна према просеку у Европској унији.

Откупне цене млека пале, а сељаци, који су кредитно задужени јер су уложили у градњу савремених фарми, сада својим приходима не могу да покрију трошкове отплате кредита па се боје да ће им банке блокирати рачуне.

Упозоравајући на катастрофално стање у аграру сељаци су пред зградом Министарства пољопривреде у среду у знак протеста проливали млеко.

Сељаци су такође новинарима поделили листе са захтевима, међу којима су хитна исплата државних подстицаја, субвенционирање камата на кредите, као и хитан откуп и исплата свих количина пшенице по цени од 1,25 куна по килограму и субвенционирање произвођача млека.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се