Билт: ОХР треба затворити

Карл Билт, министар иностраних послава Шведске и први високи представник у БиХ, мишљења је да Канцеларију високог представника треба затворити.

Министар иностраних послова Шведске Карл Билт верује да је дошло време да се представницима БиХ да знатно већа одговорност за будућност њихове државе и да Шведска стога подржава процес затварања ОХР-а и јачања улоге и присуства ЕУ.

Шеф шведске дипломатије у интервјуу "Независним новинама" наводи да је БиХ у односу на пре 14 година, када је он био високи представник, напредовала и да је приметан економски раст, ту је и ентитетска граница која је у основи невидљива итд.

Билт наводи да ће се Шведска, као следећи председавајући ЕУ, залагати и чинити све да читав регион, укључујући и Босну и Херцеговину, предузме даље кораке ка процесу европских интеграција .

"У потпуности подржавамо европске тежње БиХ и припремићемо ЕУ за далеко већу улогу у БиХ уколико за време нашег преседавања буде донесена одлука о затварању ОХР-а. Наравно, Шведска ће подржавати БиХ у њеном настојању да испуни све критерије "мапе пута за либерализацију визног речима", који су постављени до стране Европске комисије", рекао је Билт.

Сматра да би БиХ требало да се фокусира на она опипљива питања везана за свакодневни живот грађана: образовање, здравствену заштиту, економски раст, запосленост, либерализацију визног режима..."Непотребно је толико енергије трошити на филозофске дискусије које не дају резултате о томе каква је БиХ некада била и каква би требало да буде", каже шведски дипломата.

Кључ успеха за процес европских интеграција јесте да политичари у БиХ нађу компромис и раде заједно на постизању циљева, првенствено за своје грађане.

Одговарајући на питање у вези спекулисања сазивања нове међународне конференције о БиХ, Билт каже да то није изгледно нити пожељно.

"Најбитнија ствар сада јесте да босанско-херцеговачки политичари преузму већу одговорност за будућност ове земље. Остварењу тог циља не мора нужно да помогне нека велика међународна конференција, где би били промењени темељи ентитета", рекао је Билт.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи