Солана: Криза није угрозила безбедност у БиХ

Економска криза утицала је на БиХ и покренула талас штрајкова, али то није угрозило укупну стабилност и безбедност у држави, наводи високи представник ЕУ Хавијер Солана.

Високи представник ЕУ Хавијер Солана, у новом извештају о мисији Алтеа у БиХ, рекао је да економска криза јесте утицала на БиХ и покренула талас штрајкова, али да то није угрозило укупну стабилност и безбедност у држави.

"Укупна ситуација у БиХ остала је мирна и стабилна иако се наставило с националистичком реториком. Све безбедносне изазове професионално је контролисала локална полиција", навео је Солана у кварталном извештају Савету безбедности УН.

Солана је истакао, како преносе сарајевски медији, да је у последња четири месеца постигнут напредак у испуњавању услова за затварање Канцеларије високог представника у БиХ.

Солана, међутим, спомиње и усвајање закључака у парламенту РС о преношењу надлежности са тог ентитета на државу БиХ, указујући да "ти закључци доводе у питање државне надлежности на неколико подручја, а уз то било који будући трансфер овлашћења чини много компликованијим".

Високи европски званичник подсећа на своју посету и посету америчког потпредседника Џозефа Бајдена Сарајеву, која је, како је навео, "показала кохерентност приступа ЕУ и САД према БиХ, као и забринутост политичком ситуацијом".

Солана је Савет безбедности УН упознао с тим да је Унија 18. маја прихватила концепт могућег развоја војне мисије у БиХ из "извршне у мисију изградње капацитета и обуке".

Мисија ЕУ Алтеа, покренута 2004. године, броји око 2.200 војника и задужена је за војне задатке у оквиру мировног споразума којим је окончан сукоб у БиХ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи