Исти циљеви, стари министри

Владу Црне Горе формираће коалиција ДПС-СДП. Мило Ђукановић у експозеу поручио да стратешки циљеви остају пуна интеграција земље у ЕУ и НАТО. Прекинута расправа о предлогу за састав и програм владе, наставак сутра. Нови кабинет има три потпредседника и 17 министара.

Нешто више од два месеца после избора, Црна Гора добија Владу, коју ће опет формирати коалиција ДПС-СДП.

Подносећи експозе, у којем је изнео политичке и економске циљеве, као и оне које воде земљу у Европу, мандатар Мило Ђукановић предложио је састав новог кабинета, који ће имати три потпредседника и 17 министара.

Иако ће Влада бити готово у истом саставу, новина је то да ће један од потпредседника бити Светозар Маровић, који се из политике повукао пре три године. У Влади више неће бити министар полиције Јусуф Калaмперовић.

Стратешки циљеви владајуће коалиције која је победила на парламентарним изборима 29. марта у новом мандату биће улазак у ЕУ и НАТО, рекао је Мило Ђукановић у парламенту. 

"Чланство у ЕУ и НАТО су синтетички израз политике коју ће водити влада у новом мандату", каже Ђукановић.

Ђукановић је рекао да је "конструктивна политика Црне Горе у региону препозната на највишим светским адресама, а ту политику цене и земље у самом региону".

"Нема банкрота, нема пораста незапослености", рекао је Ђукановић, али је за лето најавио ребаланс државног буџета Црне Горе, а најавио је и "елиминисање прикривеног будзетског дефицита" у наредне четири године.

Ђукановић је поновио најаве из претходних месеци, да ће се градити аутопут од Бара до границе са Србијом, као и хидроцентрале на Морачи и Комарници.

По његовим речима, биће "реструктуирана" Електропривреда Црне Горе, као и унапређено радно законодавство.

Навео је да у државну политику и у највише државне функције и послове, треба укључивати што више младих људи. 

Опозиција незадовољна експозеом

Црногорски парламент прекинуо је вечерас расправу о предлогу за састав и програм владе који је изложио мандатар Мило Ђукановић, и она ће бити настављена сутра.

Посланици опозиционих странака критиковали су експозе Ђукановића, за који је председник Нове српске демократије Андрија Мандић рекао да је "најгори до сада".

Мандић је Ђукановића упитао "зашто мрзи" његов (српски) народ, због чега је реаговао председник парламента Ранко Кривокапић, опаском да је мислио да је прошло време за "говор мржње".

Према његовим речима, економска криза ће најесен "тешко погодити" Црну Гору, а то је и оцена лидера опозиционог Покрета за промјене Небојше Медојевића.

Мандић је мандатара питао када ће бити расписан референдум о чланству Црне Горе у НАТО. Приметио је да Ђукановић у свом експозеу није поменуо реч "транзиција".

Председник Социјалистичке народне партиjе Срђан Милић позвао је Ђукановића да, како је рекао, прочита "белу књигу" о криминалу и криминалцима у Црној Гори, сугеришући му одлучнију борбу са организованим криминалом.

Реагујући на оцене опозиционих представника, посланик Демократске партије социјалиста Предраг Секулић рекао је да му је жао што "колеге из опозиције не виде ништа добро што је влада учинила у досадашњем периоду".

Секулић је оценио да је економска криза Црну Гору мање погодила јер је претходних година у тој држави стопа економског раста била веома висока.

Представник друге владајуће странке, Социјалдемократске партије Црне Горе Борислав Бановић је рекао да влада у новом мандату треба да буде "влада стабилности и сигурности".

За посланика Бошњачке странке Суља Мустафића, улазак Црне Горе у НАТО треба да буде један од главних циљева, јер је то претпоставка боље добросуседске сарадње у региону.

Посланик странке Албанаца Форца, нове парламентарне партије, Генци Ниманбегу позвао је црногорску владу која ће бити изабрана сутра да "настави са успостављањем дипломатских односа" између Црне Горе и Косова.

Састав новог кабинета

Један од три потпредседника црногорске Скупштине биће бивши премијер Жељко Штурановић, који се са те функције својевремено повукао, из здравствених разлога.

За потпредседника владе за међународу економску сарадњу Ђукановић је предложио Игора Лукшића, који ће остати и министар финансија, Светозара Маровић за потпредседника за политички систем и унутрашњу и спољну политику, Вујицу Лазовића за потпредседника владе за економску политику који ће бити и министар за информационо друштво.

За министра иностраних послова предложен је досадшњи шеф дипломатије Милан Роћен, за министра правде Мираш Радовић, министра одбране Боро Вучинић, док је за место министар унутрашњих послова и јавне управе предложен Иван Брајовић који ће заменити Јусуфа Каломперовић, а за министра за европске интеграције Гордана Ђуровић.

Ђукановић је за министра за људска и мањинска права предложио Ферхада Диношу из Демократске уније Албанаца, за министра просвете и науке Сретена Шкулетића, министра здравља Миодрага Радуновића и министра рада и социјалног старања Суада Нумановића из Бошњачке странке.

За министра уређења простора и заштите животне средине предложен је Бранимир Гвозденовић, министра економије Бранко Вујовић, министра саобраћаја, поморства и телекомуникација Андрију Ломпара, министра туризма Предрага Ненезића, министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Милутина Симовић, и за министра културе, спорта и медија Бранислава Мићуновића.

За министре без портфеља предложени су Славољуб Стијеповић и Рифат Хусовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи