Осуђен бивши амбасадор Хрватске у САД

Жупанијски суд у Загребу осудио је бившег амбасадора Хрватске у Вашингтону Невена Јурицу на годину и по дана затвора и пет година забране бављења дипломатским пословима. Судско веће није прихватило одбрану да је трошење било у сврху лобирања.

Бивши хрватски амбасадор у Вашингтону и стални представник при УН Невен Јурица, због ненаменског трошења државних пара, у загребачком Жупанијском суду осуђен на годину и по дана затвора и пет година забране бављења дипломатским пословима.

Јурици се судило зато што је приватне рачуне плаћао кредитним картицама и парама дипломатске мисије, при чему је потрошио најмање 677.000 куна (93.400 евра) државних пара.

Други део пресуде о забрани рада, који му је изрекло веће под председавањем судије Ивана Турудића, Јурицу неће погодити јер је већ у пензији.

Након писања медија о ненаменском трошењу пара, између осталог и за коцкање у Лас Вегасу, Јурица је у јулу 2009. године лично затражио разрешење, а Канцеларија за сузбијање корупције и организованог криминала оптужила га је за злоупотребу положаја и овлашћења.

Судско веће није прихватило његову одбрану да је новац трошио у службене сврхе као лобирање код страних дипломата којима је плаћао ручкове и вечере, и да се он лично није окористио.

Говорећи о галантности Јурица је истакао америчку максиму "Не постоји бесплатан ручак", и нагласио да је лепше када ви платите ручак некоме ко вам је потребан додавши да је Хрватска мала земља, којој су потребни амбасоре из ЕУ, Америке, људи из Пентагона и Беле куће као и бројни лобисти.

Чињеницу да је у међувремену вратио новац, суд је протумачио као признање да је приликом вршења дужности Јурица неовлашћено потрошио новац пореских обвезника.

Приликом образложења пресуде, судија Турудић је рекао да одбацује све покушаје Јурице да тај поступак прогласи политички мотивисаним и да нема оправдања за нетранспарентно трошење пара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво