Штрајк у јавном сектору

У Грчкој почео двадесетчетворочасовни штрајк запослених у јавном сектору. Штрајком су обухваћени државна администрација и локалне управе, синдикати механичара, помораца, археолога, текстилних и грађевинских радника.

Запослени у јавном сектору у Грчкој почели су 24-часовни штрајк због смањења плата и отпуштања најављених у оквиру владиних мера штедње да би се превазишла огромна дужничка криза.

Данашњи штрајк пореметио је јавне службе и поморски саобраћај али су аеродроми остали отворени пошто су контролори лета одлучили да се не придруже штрајку да не би даље отежали авиосаобраћај који је протекле недеље био блокиран због вулканског пепела с Исланда.

Штрајком су обухваћени државна администрација и локалне управе, а очекује се да ће погодити и бројне школе и универзитете.

Више хиљада демонстраната почело је да се слива у центар Атине где се одржавају два одвојена скупа које организује Комунистички синдикални фронт (Паме) и синдикат радника у јавном сектору (Адеди). Окупљања су организована и у Солуну.

Туристе није данас имао ко да пусти да погледају Акропољ, нити су могли да виде друге локалитете или музеје у земљи који су због штрајка чувара и археолога затворени.

Штрајкује такође и неколико еснафских удружења, као што су синдикати механичара, помораца, текстилних и грађевинских радника.

Стотине радника грчких бродоградилишта блокирале су јуче путничке бродове у Пиреју, највећој грчкој луци, у знак поротеста због мера штедње којима грчка влада покушава да се избори са великом кризом.

Социјалистичка влада ове недеље је почела преговоре са Међународним монетарним фондом и Европском унијом о пакету помоћи током наредне три године.

Синдикати страхују да би влада могла у тим преговорима да прихвати још оштрије мере које би укључивале даља смањења плата и отпуштања у јавном сектору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво