Булајић тражи обустављање серије "Тито"

Због нерешених ауторских права, односно недозвољеног и неовлашћеног коришћења материјала из серије "Титови мемоари", режисер Вељко Булајић судским путем затражио да Хрватска телевизија обустави приказивање серије "Тито" Антуна Врдољака.

Познати режисер Вељко Булајић је преко својих адвоката судским путем затражио да Хрватска телевизија привремено обустави приказивање играно-документарне серије "Тито" Антуна Врдољака, због нерешених ауторских права, односно недозвољеног и неовлашћеног коришћења материјала из Булајићеве серије "Титови мемоари".

Према писању Јутарњег листа, то би била привремена мера док се не разреши питање ауторских права, односно права на коришћења сцена из "Титових мемоара" у спорној Врдољаковој серији "Тито".

Вођство ХТВ-а игнорише разговоре о ауторским правима, што је натерало Булајићевог адвоката на судско тражење обустављања приказивања серије.

У прве четири до сада приказане епизоде, без Булајићевог одобрења и сагласности, коришћен је опсежни материјал из серије "Титови мемоари".

Булајић је изјавио да га је, дан пре почетка емитовања серије, кад је она већ била припремљена за приказивање, продуцент "Медитеран филма" Андрија Врдољак, иначе син Антуна Врдољака, информисао да ће се у серији која је рађена пуне три године користити делови из "Титових мемоара".

Булајић није прихватио уговор и материјалну одштета за коришћење делова из његовог дела јер није био упознат ни са минутажом нити који делови су коришћени и у ком се контексту користе.

Због тога је Булајић затражио да се му се име не користи на одјавној шпици серије, нити је дао одобрење за коришћење свог материјала.

У ХТВ-у истичу да питање ауторских права мора решити извршни продуцент серије "Медитеран филм", а не ХТВ.

Врдољакова серија је стартовала 19. марта са рекордном гледаношћу, међутим, последња истраживања показују да је гледаност друге епизоде мања за 40 одсто у односу на прву.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво