Нереди у Сарајеву

Чланови борачких удружења Федерације БиХ завршили протесте испред зграде федералне владе у Сарајеву. Премијер Мустафа Мујезиновић прихватио захтеве за решавање њиховог статуса. Најмање 100 особа повређено у сукобима демонстраната и полиције. Полиција испаљивала сузавац и шок-бомбе. Протесте организовала борачка удружења због одлуке владе да ограничи њихова примања.

Чланови борачких удружења Федерације БиХ завршили су протесте испред зграде федералне владе у Сарајеву пошто је премијер Федерације БиХ Мустафа Мујезиновић прихватио захтеве у вези решавања њиховог статуса.

Током протеста чланова борачких удружења у Сарајеву испред зграде владе Федерације БиХ, 100 особа је повређено, од којих 32 полицајца, саопштила је Федерална управа полиције. 

У саопштењу се наводи да су код већине утврђене лакше телесне повреде и већи број је отпуштен на лечење и кућну негу.

"Повређени полицајци до 17.30 сати нису могли да буду евакуисани у здравствене установе, пошто учесници протеста нису дозвољавали хитној помоћи да их збрине", навео је Штаб за обезбеђење овог скупа, који је пре два дана формирала Федерална управа са управама полиција кантоналних МУП-ова.

Већа група демонстраната, од који је један број био под дејством алкохола, већ у 11.30 сати покушала је на силу да уђе у зграду владе и том приликом полиција је нападнута "физичком снагом, железним и дрвеним моткама, каменицама и другим приручним предметима погодним за наношење тешких повреда, између осталог и топовским ударима", наведено је у саопштењу.

Истиче се да је полиција, ради заштите сопствених живота, употребила хемијска средства да би разбила масу која је нарушавала јавни ред и мир и том приликом је повређено седам полицајаца.

"Током протестног скупа лакше и теже су повређена 32 полицијска службеника из Федералне управе полиције и МУП-ова Кантона Сарајево, Унско-санског кантона, Посавског кантона, Тузланског кантона и Зеничко-добојског кантона", каже се у саопштењу.

Наводи се да је протестни скуп измакао контроли организатора и ескалирао у директне сукобе демонстраната и полиције уз "физичке нападе на полицајце, паљење полицијских кућица, разбијање прозора, уништавање инвентара у згради Владе фБиХ и насилно одузимање опреме од полицијских службеника".

Пред зградом владе ФБиХ данас се окупило се више хиљада представника борачке организације Федерације који су протестовали због уводјења приходовног цензуса за добитнике ратних признања и породица погинулих бораца. 

Из масе демонстраната бачено је десетак предмета, флаша или камења на зграду. Више хиљада припадника борачких удружења ушло је у отворени сукоб са полицијом, коју су нападали свим расположивим средствима.

Демонстранти су покушали да на више места пробију полицијски кордон и заштитну ограду, али је полиција успела да их у томе спречи. На платоу у Алипашиној улици полиција је испалила сузавац и шок-бомбе.

Протесте су организовали Савез носилаца највиших ратних признања, Савез ратних војних инвалида, Организација шехида и погинулих бораца и Савез демобилисаних бораца.

Борци не прихватају захтев Владе

Њихови представници истичу да борци не прихватају захтев Владе, да се због аранжмана са Међународним монетарним фондом, ограниче њихова примања, а не и расходи за остале буџетске кориснике.

Они захтевају да ратне штете и породичне накнаде не могу бити предмет цензуса и да све накнаде буду неопорезиве, као и доношење Закона о демобилисаним борцима и исплате заосталих накнада по хитном поступку.

Премијер Федерације БиХ Мустафа Мујезиновић рекао je раније да би испуњавање тог захтева угрозило буџет Федерације и буџете свих 10 кантона и доведело у питање наредну транша аранжмана БиХ са ММФ, као и исплату 100 милиона евра од ЕУ.