Прослава Дана младости у Кумровцу

Симпатизери Јосипа Броза Тита прославили Дан Младости у Кумровцу. У Титовом родном граду окупило се десетак хиљада људи из бивших република СФРЈ.

Хиљаде југоносталгичара и симпатизера Јосипа Броза Тита похрлиле су данас у његов родни Кумровец, како би прославили 117. годишњицу његовог рођења и Дан младости.

За фотографисање уз Титов кип чекало се у непрегледним колонама, а обожаватељи су га засули цвећем.

Транспаренти, капе "титовке", југословенске заставе и фотографије бившег југословенског председника и ове су године били неизоставан декор.

Све је било пропраћено певањем југоносталгичних песама, међу којима и обавезне заклетве "Друже Тито, ми ти се кунемо!".

У малом Кумровцу данас се, према неким проценама, стиснуло чак десетак хиљада људи из свих крајева Хрватске, али и из Словеније и БиХ.

Томислав Бадовинац, председник Савеза друштва "Јосип Броз Тито", на централном скупу, критиковао је што су најновије масовне гробнице, без пуно размишљања, одмах стављене на терет Титове душе.

"Злочини су почињени и то нити можемо, нити желимо порицати", рекао је Бадиновац, који је критиковао и говор Андрије Хебранга у Блајбургу, јер је, "по питању Јосипа Броза Тита и тужилац и судија, и без доказа га је прогласио злочинцем".

У Кумровцу је, уз Титов рођендан, обележена и 65. годишњица Трећег заседања Земаљског антифашистичког већа народног ослобођења Хрватске (ЗАВНОХ) у Топуском.

Прва штафета кренула из Кумровца

Традиција прославе Дана младости, којим се 25. маја обележавао рођендан Јосипа Броза Тита, није замрла распадом Југославије.

Ритуал ношења штафете осмишљен је 1945. године, и трајао је до 1987. године.

Прва штафета је кренула из Титовог родног Кумровца. Од тада је сваке године кретала из другог града с подручја Југославије.

На завршној свечаности на стадиону Југословенске Народне Армије, 25.маја, Титу је штафету уручивао најбољи омладинац.

Први је ту част имао Мика Трипало, тадашњи председник ЦК Народне омладине Југославије.

Југословенски председник Јосип Броз Тито рођен је у Кумровцу, у Хрватском загорју, 1892. године, у великој породици са петнаесторо деце.

Тито је постао председник Југославије 1953. године и ту је дужност обављао све до своје смрти, 4. маја 1980. године.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи