Не дај Боже да нас Кривокапић хвали

Председник црногорске Скупштине Ранко Кривокапић у разговору за сарајевске "Дане" оптужио СПЦ да кочи прогрес Србије. У ироничном тону, Кривокапић изјавио да Србију види као незрелог ђака који хоће у Европску унију.

Као никада до сада, председник црногорске Скупштине Ранко Кривокапић обрушио се на Српску православну цркву и, посебно, митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

Коментаришући лоше односе Србије и Црне Горе, каже да је управо Црква главни инструмент музичке партитуре која се, у истом тоналитету, са различитим ритмом и паузама, свира још од 19. века.

Кривокапићев атак на достојанство Цркве, у Митроплији црногорско-приморској доводе у везу са предстојећим локалним изборима у Црној Гори, да би се придобили бирачи крајње деснице.

У интервјуу сарајевским Данима, Ранко Кривокапић, у ироничном тону, говори о Србији, посебно званичном Београду, кога види као незрелог, лошег ђака који жели у Европу.

Српска православна црква је, оцењује председник црногорске Скупштине, институција која кочи прогрес Србије.

Добар део интервјуа Ранко Кривокапић посвећује митрополиту црногорско-приморском Амфилохију.

Иако је Епископски савет, који чине епископи чије су епархије на црногорској територији, недавно објаснио зашто је једино правилно и корекно титулисање Православна црква у Црној Гори, Кривокапић констатује да је, одрицањем свог српског имена, Црква у Црној Гори направила корак напред ка признању црногорског Устава из 1905. године, у коме пише да је црногорска црква аутокефална.

Кривокапић: Црногорци у СПЦ не пролазе добро

Све то Кривокапић тумачи чињеницом да митрополит Амфилохије, којем је Београд доделио улогу прве патријархове пратиље, схвата да Црногорци у СПЦ-у не пролазе добро.

Подгорички парох, протојереј Велибор Џомић каже да СПЦ, патријарху, Митрополији и митрополиту могу само да пријају покуде Кривокапића.

"Не дај Боже, и ја бих се забринуо, шта би било са Црквом, патријархом, Митрополијом и митрополитом, кад би их Кривокапић хвалио", оцењује протојереј Џомић.

Још једном апелујући да у црногорским манастирима треба равноправно да служе свештенство Српске, и канонски непризнате Црногорске цркве, председник Скупштине Црне Горе наглашава да манастири морају да се врате Црној Гори, апострофирајући притом манастир Острог.

Протојереј Џомић каже да је Кривокапић до скорo говорио да је сва црквена имовина државна. "Притом, није давао одговор да ли то значи да је Катедрала Св. Трифуна Римокатоличке цркве у Котору државна, или џамије у Улцињу и Пљевљима, или медреса у Миљешу крај Подгорице", оцењује Џомић.

У Митрополији црногорско-приморској констатују да је реч о још једној пропагандној причи Ранка Кривокапића, која није у складу ни са Европском конвенцијом о људским правима, нити са недавно усвојеним законима о државној имовини и својинско-правним односима у Црној Гори. Пропаганда, констатују, непримерена савреном свету.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво