Роћен брани Тајланд од Шинаватре

Милан Роћен, шеф црногорске дипломатије, рекао да Црна Гора неће дозволити бившем тајландском премијеру Таксину Шинаватри, подизање тензија у тој држави. Шинаватра црногорски држављанин и није на "црвеној потерници", наводи црногорска полиција.

Шеф црногорске дипломатије Милан Роћен потврдио је данас да је тајландска влада упозорила Министарство иностраних послова Црне Горе да "има индиција" да би бивши премијер те земље Таксин Шинаватра, из неке треће земље, могао да утиче на подизање тензија на Тајланду.

Роћен је новинарима у парламенту казао да Црна Гора "не би дозволила никоме" да са њене теритиорије ради против интереса било које државе.

"Припремили смо одговор и одговорићемо да чак и када би било ко покушао, не само господин Шинаватра, да са територије Црне Горе ради против интереса било које друге земље, надлежни државни органи Црне Горе му то никада не би дозволили", рекао је Роћен.

Шинаватра, црногорски држављанин 

Управа полиције Црне Горе раније је саопштила да се бивши тајландски премијер Таксин Шинаватра, за којим је расписана међународна потерница, налази у Црној Гори од 13. марта.

Полиција је у саопштењу навела да је Шинаватра допутовао у Црну Гору 13. марта приватним авионима из Дубаија, да је црногорски држављанин и да према њему "нема основа за предузимање мера из своје надлежности".

Грађани су у више наврата последњих дана виђали бившег тајландског премијера како се са породицом и пратњом шета у Будви.

Више грађана и неколико новинара видело је Шинаватру у недељу и у уторак увече како вечера у Старом граду у Будви, што су објавили поједини подгорички медији.

Према наводима дневног листа "Вијести", Шинаватра са породицом и обезбеђењем борави у луксузној вили Милочер код Будве, где ће се задржати до четвртка, 18. марта.

Шинаватра има црногорски пасош и за њим су власти Тајланда расписале потерницу јер је у тој земљи у одсуству осуђен на две године затвора због корупције. 

Шинаватра је збачен са власти 2006. године после војног удара због оптужби за корупцију и злоупотебу власти.

Тајландско министрство спољних послова тврди да Шинаватра користи лажно име Таки Шинегра у пасошима који су му издати у Црној Гори, Никарагви и Уганди.

број коментара 29 Пошаљи коментар
(четвртак, 18. мар 2010, 20:38) - anonymous [нерегистровани]

Odgovor

I jedan i drugi pomenuti clan su nedemokratski i udbaski. Clanom 8 se onemogucava ili cak oduzima(vec steceno pravo)pravim crnogorskim drzavljanima (zbog tih namerno smisljenih 10 godina), dok se clanom 12 zapravo definise politicka podobnost ili ekonomska isplativost primanja odredjene osobe(sto valjda proverava tajna sluzba).
Kako verovatno ne zna ni rec tzv.crnogorskog, a nije u Crnoj Gori 10 godina jasno je da su pare pravi razlog dobijanja drzavljanstva(smesno je govoriti o bilo kakvim politickim razlozima za dobijanje drzavljanstva u ovakvom slucaju-pranja novca za sta je osumnjicen u Tajlandu) .

(четвртак, 18. мар 2010, 11:28) - anonymous [нерегистровани]

pravo

Taksin Shinavtra je dobio drzavljasvo Crne Gore po osnovu clana 12 zakona o drzavljastvu(osoba od posebnog interesa za Crnu Goru(ekonomski,politicki)a to iskljucuje clan 8 zakona(boravak 10 godina,znanje jezika i ostalo) znaci sto se tice legalnosti,drzavljanstvo je dato zakonski.
Sto se tice"potjernice",nema potjernice izdate od interpola,jer Interpol smatra da je sudki postupak protiv Shinavatre na Tajlandu vodjen iz politickih motivisanih razloga

(четвртак, 18. мар 2010, 11:17) - anonymous [нерегистровани]

novi rat?

gospodine prije komentara pogledajte koliko je ljudi iz Grne Gore otislo i borilo se na strani rusa protiv Japana,pogledaj gospodine kako se zove najveci junak tog rata,imas google,nadam se ces dati posle toga komentar...hvala.

(четвртак, 18. мар 2010, 09:33) - anonymous [нерегистровани]

Dobrodoshli...

...brate Shinavatra u zemlju gdje ce Vas kao kriminalca svrstati u rijed gradjana prvog rijeda. Shto se tiche njegovog porijekla pa on je nashe gore list. Njegov je djed lozhio vatru dok su postavljali shine na pruzi B-B pa otuda i prezime Shina-vatra. Dosta je vishe pitanja oko toga.
Pozdrav iz Kanade.
PS Drago mi je shto CG ne zarati ovamo i sa nama i nashim Indijancima.

(четвртак, 18. мар 2010, 05:54) - anonymous [нерегистровани]

...da puknem

Dodje mi da.....puknem, hteli ste da kazete, razumem vasm mogu vas shvatiti jer mi se slicno desilo. Interesujeme dali ce ovaj poznati crnogorac dobiti i penziju i CG i koliko ce biti. trebali bi brate da budu lojalni prema svim gradjanima ove divne drzave ( sem srba oni moraju malo da cekaju)

Srpska - crnogorka

(четвртак, 18. мар 2010, 01:49) - anonymous [нерегистровани]

Genijano

Gde bi nama bio kraj da i mi imamo Mila. Pa to sto on radi nema nigde. Ko je cuo negov komentar sa Cosicem, shvata zasto je CG blize EU nego mi Srbi.

(четвртак, 18. мар 2010, 00:39) - besan [нерегистровани]

Bice dican

Crnogorac - do zadnjeg dolara!

(четвртак, 18. мар 2010, 00:32) - anonymous [нерегистровани]

aha

Al su se junacki borili,sto jes jesss...

(четвртак, 18. мар 2010, 00:18) - anonymous [нерегистровани]

Vlada

A da li je vlata Tajlanda sada legitimna,pitam komentatore koji sve znaju,i kako je sadasnji premijer dosao na vlast u Tajlandu???

(четвртак, 18. мар 2010, 00:10) - anonymous [нерегистровани]

novi rat?

vidim da ce ovo biti novi rat koji Crna Gora ratuje sa Dalekim istokom... kao onaj sa Japanom koji je trajao vise od 100 godina, a nijesu ni jedan metak pucali jedni na druge.