Маровић вицепремијер или председник Скупштине

Подгоричка штампа пише да би Светозар Маровић могао да постане вицепремијер владе Црне Горе. Према другом сценарију, Маровић би у политички живот могао да се врати и као председник Скупштине.

Потпредседник црногорске владајуће Демократске партије социјалиста (ДПС) Светозар Маровић могао би да се врати на државну функцију као једини вицепремијер, што би била нова функција у Влади, пише подгорички дневник "Вијести".

Лист је навео да би Маровић прихватио функцију вицепремијера само у случају да председник владе остане лидер ДПС-а Мило Ђукановић.

У врху ДПС, наводе "Вијести", сматрају логичним да прва два човека странке обављају највише функције у влади. Уколико то буде случај, очекују се значајне промене у многим ресорима.

Досадашњем потпредседнику владе и министру финансија Игору Лукшићу готово извесно ће бити понуђен нови мандат, пише лист.

Уколико се, пак, Ђукановић повуче са позиције премијера, актуелни минстар финансија Лукшић био би главни кандидат за његовог наследника.

Аналитичари, међутим, сматрају да ће Ђукановић поново бити мандатар јер би га било, како су рекли, срамота да се повуче са тако значајне функције у периоду када земљи прете многе невоље услед рефлексија светске финансијске кризе.

Ђукановићева влада сада има три потпредседника.

Место СДП-а у новој расподели власти

Подгорички "Дан" пише да је у игри и варијанта према којој ће се Маровић на политичку сцену вратити "преузимањем места председника Скупштине", на коме је од 2003. године Ранко Кривокапић, који је лидер СДП-а, мање чланице владајуће коалиције "Европска Црна Гора" .

Високи функционер ДПС-а Миодраг Вуковић није искључио могућност да та странка у новом сазиву преузме место првог човека парламента.

Наглашавајући да износи лични став, Вуковић је рекао, међутим, да сматра да "нема разлога да СДП не задржи челну функцију у законодавној власти".

"Не кажем да ће тако и бити. Ако буде постигнут другачији договор, и то ће бити демократски", рекао је Вуковић.

Из СДП-а су до сада у више наврата понављали да желе да задрже место председника Скупштине Црне Горе, као и једну потпредседничку фотељу.

Вуковић је рекао да коалиције и постоје да би се успоставио коректан однос између различитих партија, као и да то треба да се искаже и кроз расподелу функција.

"Не видим потребу да због значајног успеха на парламентарним изборима ДПС покупи све функције. Ово је тешко и захтевно време и треба да поделимо одговорност на што више субеката заинтересованих да раде за добро Црне Горе и њених грађана", рекао је Вуковић и додао да је реално очекивати да председник скупштине буде из друге најјаче чланице владајуће коалиције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи