Држава не треба да се меша у живот цркве

Српска православна црква поштује Црну Гору и државне органе, али се однос појединих државних органа према цркви последњих година променио "на горе", упозорава митрополит Амфилохије.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије оценио је да Српска православна црква  поштује Црну Гору и државне органе, али да се однос појединих државних органа према цркви последњих година променио "на горе".

У интревјуу подгоричким "Вијестима", Амфилохије је као примере за то навео доношење, па укидање Закона о реституцији црквене имовине и "директно, антиуставно мешање неких државних структура у унутарњи верски поредак цркве, јавним форсирањем и подршком новокомпанованој верској заједници, званој Црногорска православна црква".

"До промене власника и титулара није дошло ни у време Краљевине Црне Горе, ни у време јединства Црногорске митрополије са Пећком патријаршијом, односно са СПЦ 1920. године, ни у време Краљевине Југославије, па ни после тога", подсетио је Амфилохије.

Према његовим речима, сва државна имовина није уписана на државу него на различите државне установе, па тако је остало и у цркви.

"То важи, како за Православну цркву у Црној Гори, тако и за Римокатоличку цркву, односно њену бискупију, као и за и Исламску заједницу. Несхватљиво је откуд се то питање у последње време појавило једино у односу на имовину Митрополије црногорско-приморске", указао је Амфилохије.

Митрополија очекује да се што пре донесе Закон о реституцији црквене имовине, "као што је то већ урађено у већини бивших југословенских република, и то на начин физичког повратка одузете имовине или адекватне замене или праведног обештећења".

"Та црквена имовина није ни превише велика ни мала", сматра митроплот Амфилохије и истиче да је "држави јасно да је питање реституције имовине један од незаобилазних предуслова за улазак у европску заједницу".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво