Обустављена истрага против 13 полицајаца из РС

Тужилаштво БиХ обуставило истрагу против 13 припадника бившег Центра јавне безбедности Зворник, који су били осумњичени за ратне злочине у Сребреници. После скоро две године суспензије, њима ће бити враћена документа и моћи ће да се слободно крећу и ван БиХ, јављају агенције.

Тужилаштво БиХ одлучило је, после готово две године, да обустави истрагу против 13 припадника бившег Центра јавне безбедности Зворник, који су били осумњичени за учешће у ратним злочинима у Сребреници.

До сада је прекинут поступак против 18 припадника МУП-а Републике Српске, 17 полицајаца је још на провери, док је оптужница подигнута против једног полицајца.

Сада је и против 13 полицајаца обустављена истрага и њима ће, након 21 месеца суспензије, бити враћена документа и моћи ће да се слободно крећу и ван БиХ, јавиле су агенције.

Истрага је обустављена против полицајаца Јована Лазића, Драгана Хајдуковића, Предрага Перића, Љубомира Поповића, Радета Милића, Недељка Видовића, Бобана Ступара, Радислава Ристића, Милана Богдановића, Мире Јовановића, Николе Ракића, Жељка Јовановића, Милисава Продановића.

Регионални председник Синдиката ЦЈБ Бијељина Родољуб Видаковић рекао је да је потврђена њихова тврдња да "већина суспендованих полицајаца није укаљала углед МУП-а Републике Српске, а тиме ни саму Републику Српску".

Видаковић је рекао да је први пут задовољан озбиљношћу и професионалним радом Тужилаштва БиХ који су у кратком року извршили темељне провере за 13 полицајаца.

"Из Тужилаштва сам добио уверавања да ће учинити све да у што краћем року ураде провере и за осталих 17 полицајаца ЦЈБ Бијељина, а, наравно, сви они за које Тужилаштво докаже да су починили било какав ратни злочин не смеју бити амнестирани", истакао је Видаковић.

Видаковић је нагласио да је "разочаран пасивношћу невладиних организација у БиХ које нису реаговале на кршење људских права и слобода за 36 полицајаца".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара