Послератне ликвидације утемељене одлуком савезника

Председник СУБНОР-а Словеније, Јанез Становник, изјавио је да су послератне ликвидације биле правно основане и утемељене одлуком савезничких вођа Рузвелта, Черчила и Стаљина. Ликвидације су за сваку осуду, али су оне последица "послератног нирнбершког права".

Председник Савеза удружења бораца Народно-ослободилачке борбе Словеније, Јанез Становник изјавио је да су послератне ликвидације биле правно основане и утемељене одлуком антифашистичког савеза односно његових вођа Рузвелта, Черчила и Стаљина.

У разговору за словеначку агенцију СТА, на скупу борачких организација бивших jугословенских република, Становник је рекао да је руководство победничке алијансе одлучило да иде на уништење нацизма, а не само на победу над њим.

"Значајна одлука савезника је била да се статус ратног заробљеника не даје осумњиченима за ратне злочине. Због тога су Американци и Енглези те осумњичене називали разоружаним непријатељским лицима, и изричито наглашавали да их тако називају како им не би признали статус из Хашких или Женевских конвенција", објаснио је Становник.

"Недостатак те одлуке је био у томе што није предвидела могућност војног суђења, већ индивидуалне арбитрарне одлуке. Тако је код источних и западних савезника дошло до тога што се данас зове послератне ликвидације, а људи су губили животе без правог суђења и без изрицања праведне пресуде", рекао је председник СУБНОР-а Словеније.

У току Другог светског рата криминалне радње су се дешавале свуда. Послератне ликвидације су за сваку осуду, али одлуке савезничког руководства су представљале "ново, послератно нирнбершко право", које је, имало читав низ правних недостатака, сматра Јанез Становник.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара