Хрватска неће арбитражу

Хрватски председник сматра да предлог о формирању арбитражне комисије за решавање хрватско-словеначког граничног спора "нема смисла". Спор се води око чињеница, "а то решава суд", истиче Месић.

Хрватски председник Стјепан Месић изјавио је да предлог европског комесара за проширење Олија Рена, о формирању ад хок арбитражне комисије за решавање хрватско-словеначког граничног спора, "нема смисла, јер спорове око чињеница увек решава суд".

Последњи предлог Олија Рена за решавање хрватско-словеначког граничког спора, иде у смеру стварања ад хок арбитражне комисије и подразумева два арбитра које одређују Словенија и Хрватска, као и три арбитра по предлогу Европске комисије.

"Мислим да то нема смисла... ако Словенија и Хрватска предложе по једног арбитра, нека онда три предложи Међународни суд правде", рекао је Месић после сусрета са члановима Друштва словеначко-хрватског пријатељства.

"Хрватско-словеначки спор се води око чињеница, а то решава суд", нагласио је Месић, додајући да је "суд тај који утврђује чињенице и Хрватска прихвата све што суд донесе".

Ствари не треба компликовати јер, "нема селективне примене закона" објаснио је Месић. "Ако у својим земљама тражимо поштовање владавине права, то исто тражимо и у међународним односима", рекао је Месић.

"Хрватска ће пре или касније остварити све своје стратешке циљеве. Словенија нам је помогла да остваримо један од њих и уђемо у НАТО", рекао је хрватски председник и поручио да две земље, људи и привреда морају сарађивати.

Спор Словеније и Хрватске настао је пошто је Љубљана, у децембру прошле године, блокирала 11 преговарачких поглавља у процесу преговора за чланство Хрватске у Европској унији, услед нерешеног граничног питања са Хрватском око разгреничења у Пиранском заливу.

Према предлогу Европске комисије спорно гранично питање требало би да се решава медијацијом, односно посредством посебне радне групе који би водио Марти Ахтисари. Радна група би била састављена од два арбитра које одређују Словенија и Хрватска и три која предлаже комисија.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво