После Би-Би-Сија и "Економист" критички о Хрватској

Након што је хрватско министарство спољних послова оштро реаговало на писање Би-Би-Сија да је Хрватска земља криминала и корупције, и лондонски "Економист" критички писао о Хрватској. Мало вероватно да ће земља ући у Европску унију 2011. године, пише британски лист.

После писања британског Би-Би-Сија у коме је Хрватска представљена као земља корупције и криминала, критикама се прикључио и лондонски недељник "Економист", који је оценио да "нема добрих вести у Хрватској и да слабу утеху пружа тек чињеница да је у финансијској кризи Хрватска прошла боље од суседа".

У тексту се наводи да су, за разлику од Албанаца који су одушевљено прославили улазак своје земље у НАТО, Хрвати тај догађај дочекали прилично нерасположено, уз издавање поштанске марке за ту прилику.

Оцену да улазак у НАТО није донео задовољство Хрватима, "Економист" је објаснио тиме да је Хрватска притиснута лошим економским вестима јер је, по аналитичару "Загребачке банке" Горану Шаравањи, чека пад бруто домаћег производа од 3,7 одсто и оштар раст незапослености.

Лист истиче да је мало вероватно да ће Хрватска ући 2011. године у ЕУ, како због словеначке блокаде, тако и других проблема.

Спор са Словенијом одвлачи пажњу са скандала везаних за корупцију и забрињавајућег пораста мафијашких убистава који су шокирали јавност, пише "Економист", који преноси оцену новинског коментатора Дениса Куљиша да је "Хрватска преплављена корупцијом, при чему јавност не схвата везе између криминалаца и политичке елите".

Као један од великих проблема на путу у ЕУ наводи се реформа бродоградње, која запошљава чак 17.000 људи, али се одржава само уз огромне субвенције, дарежљивости власти због локалних избора, али и превелик јавни сектор који је изазвао критике ММФ-а.

 

Посета Санадера Београду позитивна

Уз мању погођеност Хрватске финансијском кризом, "Економист" је као позитивну ствар навео и недавну посету премијера Иве Санадера Београду, чиме је започео поправљати односе са земљом из које је пре рата долазило милион гостију.

"Ако је Санадер покушао побољшати туристичку сезону, у томе није успео, јер данас Срби радије летују у Турској и другим земљама, не зато што се боје да ће им Хрвати због ратних траума разбијати шофершајбне на возилима, већ зато што је тамо јефтиније", пише "Економист".

Британско министарство спољних послова уврстило је Хрватску међу опасније државе и упозорило своје туристе на тероризам и организовани криминал у Хрватској, саветујући им да своје личне документе у Хрватској увек носе са собом и упозоравајући их и на могућност фалсификованог новца, нарочито новчаница од 200 и 500 куна (око 27 до 68 евра).

Министарство је оценило да су путеви према туристичким дестинацијама опасни, јер на тим местима вребају групе разбојника који траже наводну помоћ на путу, али истиче и да би до напада могло доћи у туристичким центрима.

Као опасности за туристе наводе се и неистражена минска поља у планинама, селима и забаченим крајевима, као и менингитис и сида.

О опасностима које туристе вребају по Хрватској писао је и Би-Би-Си, који се позабавио прошлогодишњим убиствима која су одјекнула у јавности, као и бројним нападима на новинаре, након чега је у Хрватској порастао страх од мафије.

Хрватско министарство спољних послова и европских интеграција је оштро реаговало на писање британског јавног сервиса, које је оценило као злонамерно и нетачно, најавивши да ће од британског амбасадора у Загребу замолити да објави реалну и објективну слику Хрватске.

Министарство је подсетило и да је текст објављен десет дана након пуноправног чланства у НАТО, пре кога је Хрватска морала да испуни високе политичке критеријуме, међу којима су судске реформе за борбу против корупције, организованог криминала и међународног тероризма.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи