Oптужницe против премијера Федерације БиХ

Tужилаштво Кантона Сарајево оптужило садашњег и бившег премијера Федерације Босне и Херцеговине, Неџада Бранковића и Едхема Бичакчића за нелегалну куповину стана.

Тужилаштво Кантона Сарајево подигло је оптужницу против актуелног премијера Федерације БиХ Неџада Бранковића и бившег премијера Едхема Бичакчића.

Како се наводи у саопштењу Тужилаштва, почетком 2000. године, тадашњи премијер Федерације БиХ Едхем Бичакчић и тадашњи директор "Енергоинвеста" Неџад Бранковић, нелегално су искористили своја службена овлаштења ради прибављања противправне имовинске користи Неџаду Бранковићу.

У то време, наводи се, Бранковићу стамбено питање није било решено.

"Занемарујући интересе и циљеве службе, а руководећи се интересима Неџада Бранковића, Едхем Бичакчић, као премијер Владе Федерације БиХ, потписао је Одлуку о распореду стредстава буџета у 2000. години за стамбена питања радника у елима законодавне, извршне и судске власти државе", пише у саопштењу Тужилаштва.

Додаје се да, иако је Бичакчићу била позната чињеница да Влада ФБиХ никада није разматрала, нити донела ту одлуку, али је он поступио супротно закону.

Тако је у мају 2000. године закључен Споразум о удруживању средстава "Енергоинвеста" који је заступао Неџад Бранковић и Владе Федерације БиХ, о удруживању средстава за куповину стана Неџаду Бранковићу.

Бранковић је путем огласа пронашао стан у центру Сарајева чија је власница била Нада Лудвиг-Пећар којој је понудио да стан прода Федералној влади.

Служба за заједничке послове тела Федерације је у својству купца потписала купопродајни уговор о томе са Надом Лудвиг-Пећар, за 264 хиљаде марака.

Од укупног износа је 150 хиљада марака је уплатио "Енергоинвест", а остатак од 86.280 марака, као и део, по основу промета непокретности и трошкова поступка, од 27.720 марака, уплатила је Влада ФБиХ.

Тај стан је у јулу 2000. године укњижен као власништво Владе Федерације БиХ. Влада је потом са Бранковићем и његовом супругом Суадом склопила уговор о купопродаји стана у сертификатима. Исплата у сертификатима обављена је с рачуна Бранковићеве супруге и стан од 132 квадратна метра у Сарајеву, откупљен је за око 920 КМ.

Од тада је стан у приватном власништву садашњег премијера Федерације БиХ Неџада Бранковића.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи