Три деценије од разорног земљoтреса у Црној Гори

Симболичким спуштањем застава на бродовима у Барској луци и низом других манифестација, данас се у Црној Гори обележавају три деценија од разорног земљотреса. Погинула је 101 особа, а сто хиљада људи остало је без домова.

На данашњи дан, пре тачно три деценије у 7 сати и 20 минута Црну Гору је погодио разорни земљотрес јачине 7,2 степена Рихтерове скале.

Земљотресу, чији је епицентер био у Јадранском мору, између Бара и Улциња, погинула је 101 особа, између 500 и 1.000 је повређено, а најмање 100.000 људи је остало без домова.

Дрхтање тла трајало је кратко, али су последице биле катастрофалне.

Највише је страдало Црногорско приморје, већина хотелских капацитета, велики број стамбених и привредних објеката, а знатне штете претрпела је и пруга Београд-Бар и многи путеви.

Значајна штета направљена је на културно историјским споменицима концентрисаним у приморском појасу.

Три деценије од разорног земљотреса који је погодио Црну Гору има особену симболику и готово се подудара са катастрофом када је почетком овог месеца, на другој обали Јадрана, у Италији, у такође разнорном земљотресу погинуло око 300 људи, а преко 100.000 је остало без крова над главом.

Скадар трусно подручје 

Тим поводом, као и најавом да ће Албанија и Хрватска крајем месеца потписати споразум о градњи нуклеарне електране код Скадра, грађевиснки стручњак и директор некадашње Дирекције за изградњу Бара Чедомир Чејовић упозорио је на опасност градње таквог објекта на трусним подручјима.

"Скадар, са читавом околином, спада у подручје високе сеизмичке активности. У каталогу земљотреса забележени су разорни земљотреси на том подручју. Сматра се да је народно памћење о земљотресима управо забележено у чувеној песми о зидању Скадра на Бојани, којег људи дању граде, а виле ноћу разграђују", навео је Чејовић.

Чејовић је упозорио да је недопустово да се на таквом подручју подиже нукларна електрана.

"Наше приморје је свега 30-ак километара удаљено од тог подручја. Сваки инцидент, збрисао би читаве градове са географске карте. Скадарско језеро, и без инцидента, било би угрожено радом електране, јер би се његова температура повећала за неколико степени. То би, сматра се, уништило биљни и животињски свет језера", тврди Чејовић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво