Шта је Милу мило

Премијер Црне Горе Мило Ђукановић рекао да су државни органи Србије покушали да Црну Гору представе као криминалну државу, како би доказали да, као самостална држава, нема капацитете за улазак у ЕУ. Опозиција у ЦГ још једном оптужила премијера, Ђукановић поручио да неће поднети оставку.

Оптужбама да Црна Гора не сарађује у борби против организованог криминала, Србија жели да компромитује Црну Гору и покаже да она нема правни капацитет да буде самостална држава и да је треба зауставити у томе, оценио је црногорски премијер Мило Ђукановић.

У емисији Отворено Телевизије Црне Горе, Ђукановић је рекао да се та намера јасно препознаје у односу Србије према Црној Гори, када је реч о акцији "Балкански ратник".

Србија и Црна Гора немају суштинске разлике у погледу односа према питању криминала, рекао је Ђукановић и додао да "имамо разлике у погледу циљева које желимо постићи потезањем теме организованог криминала".

"Понашање државних органа Србије у овом случају показало је да ми немамо исте циљеве. Док је наше понашање у сарадњи са међународним службама било да добијемо доказ, показало се да је циљ Србије био да покаже да је Црна Гора криминална држава", рекао је Ђукановић.

Премијер је навео да су црногорски државни органи, у акцији "Балкански ратник" и другим сличним акцијама, остварили врло интезивну сарадњу са многим међународним агенцијама које се баве тим питањима и да између црногорских и међународних служби постоји врло интезивина размена података.

Црна Гора жели најбоље односе са Србијом

"Не прихватамо да се криминализује Црна Гора због околности што је неко пореклом из Црне Горе. Ако се та хипотека ставља над Црном Гором, онда се намеће закључак да није циљ ни Шарић, ни Станај, већ независност Црне Горе", рекао је Ђукановић.

У таквом ставу, додао је Ђукановић, препознајем намеру да се компромитује Црна Гора, да се покаже да она нема правни капацитет да буде самостална држава, да је треба зауставити у томе и да је независност била грешка, јер она нема правног капацитета да прерасте у јаку државу.

Ђукановић је, и поред тешких оптужби, изјавио да Црна Гора жели најбоље и најближе пријатељске односе са Србијом.

Премијер је указао да на једној страни имамо фактички добре односе у области економске сарадње, а на другој имамо подигнуто затегнуте политичке односе и медијски рат из кога се може закључити да су Србија и Црна Гора, ако не у стварном, макар у вербалном рату.

"Све то показује да суштински проблем није црногорски однос према Косову, већ је суштински проблем црногорска независност и да се они нису помирили са правом Црне Горе да доноси своје одлуке", рекао је Ђукановић.

Србија претендује на лидерску позицију

"Други проблем је што Србија претендује на лидерску позицију у региону, а да би неко био лидер мора преходно да реши проблем ратних злочинаца, да реши да ли су они који су починили злочин у Сребреници хероји или криминалци и да покаже више умећа у развоју односа са суседима".

Према његовој оцени, оно што је данас проблем Србије је да она има проблем са свим државама региона: са Хрватском, Босном и Херцеговином, Косовом, Македонијом и Црном Гором.

"Упркос логичној намери Србије да буде лидер у региону, каткада се бахатим понашањем то претвара у своју супротност, на сву срећу, не са оним последицама као деведесетих година прошлог века", рекао је Ђукановић поручивши да Црна Гора на то неће реаговати неодговорно и нервозно, већ да ће урадити све да сачува добросуседске односе.

Број коментара 96

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи